Zapiekane pomatrańcze na likierze – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomarańcze z rusztu

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze przekrój na połowy.

Krok 2

Rozpuść masło, posmaruj pomarańcze i posyp cukrem.

Krok 3

Ułóż pomarańcze w żaroodpornym naczyniu tak, aby przekrojona strona była do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

Krok 4

Podawaj bardzo gorące, najlepiej skropione likierem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomarańcze z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomarańcze z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomarańcze z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomarańcze z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomarańcze z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomarańcze z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomarańcze z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomarańcze z rusztu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej