Krakowskie drożdżówki z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krakowskie drożdżówki z serem

Autor: Julia Giżycka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 szklanka

500 gramów

40 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu. Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mielismy stare drożdże, dodalismy zbyt ciepłego mleka itp.) W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość. Do miski dodajemy ser, żółtka oraz cukier waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki lub blendera. Naszą masę serową odstawiamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krakowskie drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krakowskie drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krakowskie drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krakowskie drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krakowskie drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krakowskie drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krakowskie drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krakowskie drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej