
Składniki
50 gramów
1 szklanka
500 gramów
40 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu. Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mielismy stare drożdże, dodalismy zbyt ciepłego mleka itp.) W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość. Do miski dodajemy ser, żółtka oraz cukier waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki lub blendera. Naszą masę serową odstawiamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej