
Składniki
50 gramów
1 szklanka
500 gramów
40 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu. Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mielismy stare drożdże, dodalismy zbyt ciepłego mleka itp.) W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość. Do miski dodajemy ser, żółtka oraz cukier waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki lub blendera. Naszą masę serową odstawiamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























