Krakowskie drożdżówki z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krakowskie drożdżówki z serem

Autor: Julia Giżycka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 szklanka

500 gramów

40 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu. Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mielismy stare drożdże, dodalismy zbyt ciepłego mleka itp.) W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość. Do miski dodajemy ser, żółtka oraz cukier waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki lub blendera. Naszą masę serową odstawiamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krakowskie drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krakowskie drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krakowskie drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krakowskie drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krakowskie drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krakowskie drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krakowskie drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krakowskie drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej