
Składniki
125 mililitrów
125 mililitrów
1 sztuka
1 szklanka
2 łyżki
300 gramów
550 gramów
200 gramów
150 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko, wodę, jajko, mąkę i olej na ciasto zmiksować razem tak, aby nie było grudek i odstawić 10-15 minut. Patelnię przetrzeć niewielką ilością tłuszczu. Na gorącą patelnię wylać niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron, aż się lekko zrumienią.
Krok 2
Piekarnik rozgrzewać do 200 stopni. Na suchej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Kiedy kurczak się lekko zrumieni, wlać sos słodko – kwaśny. Chwilę razem gotować, aby lekko odparować zawartość. Po ok 10 minutach zgasić palnik. Zostawić do lekkiego przestygnięcia. Ser zetrzeć na tarce na drobne pazurki. Mleko zagotować i zostawić z ognia. Następnie dodać ser i mieszać , aż się rozpuści. Doprawić do smaku czosnkiem oraz ew. solą i pieprzem
Krok 3
Na każdy naleśnik nałożyć odpowiednią porcję nadzienia i zrolować. Na spód naczynia, w którym będziemy zapiekać wyłożyć połowę sosu serowego. Następnie na sos ułożyć zrolowane naleśniki.Resztę sosu serowego wylewamy pomiędzy i wokół naleśników. Na koniec wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać naleśniki ok. 15 – 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej