Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem

Autor: Marta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

125 mililitrów

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

300 gramów

550 gramów

200 gramów

150 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko, wodę, jajko, mąkę i olej na ciasto zmiksować razem tak, aby nie było grudek i odstawić 10-15 minut. Patelnię przetrzeć niewielką ilością tłuszczu. Na gorącą patelnię wylać niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron, aż się lekko zrumienią.

Krok 2

Piekarnik rozgrzewać do 200 stopni. Na suchej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Kiedy kurczak się lekko zrumieni, wlać sos słodko – kwaśny. Chwilę razem gotować, aby lekko odparować zawartość. Po ok 10 minutach zgasić palnik. Zostawić do lekkiego przestygnięcia. Ser zetrzeć na tarce na drobne pazurki. Mleko zagotować i zostawić z ognia. Następnie dodać ser i mieszać , aż się rozpuści. Doprawić do smaku czosnkiem oraz ew. solą i pieprzem

Krok 3

Na każdy naleśnik nałożyć odpowiednią porcję nadzienia i zrolować. Na spód naczynia, w którym będziemy zapiekać wyłożyć połowę sosu serowego. Następnie na sos ułożyć zrolowane naleśniki.Resztę sosu serowego wylewamy pomiędzy i wokół naleśników. Na koniec wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać naleśniki ok. 15 – 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej