
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
12 sztuk
500 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
100 gramów
0.25 łyżki
1 opakowanie
2 szczypty
2 listków
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
4 łyżki
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej masło dodaj do niego mąkę dobrze wymieszaj do powstałej zasmażki wlej mleko dobrze wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą pieprzem i gałką muszkatową. Odstaw na bok

Krok 2
W drobną kostkę pokrój selera, marchew i cebulę W drugim garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż selera, marchew i cebulę. Warzywa smaż aż zbrązowieją dodaj mięso smaż mieszając aż mięso będzie skwierczeć w ganku, dodaj wtedy koncentrat pomidorowy, sól pieprz, słodką paprykę, całość smaż jeszcze chwilę, wlej czerwone wino. Wszystko razem gotuj aż wino zupełnie odparuje, dodaj pomidory z puszki, liść laurowy oregano, bazylię i czosnek. Fix Knorr wymieszany w 100 ml wody. Wszystko razem gotuj około 10 minut mieszając od czasu do czasu.

Krok 3
Na dno żaroodpornego naczynia wylej kilka łyżek białego sosu ułóż na nim płaty lasagni, nałóż warstwę mięsa, biały sos i kolejne płaty lasagni. W naczyniu powinno być minimum dwie warstwy makaronu.

Krok 4
Wierzch lasagni posmaruj resztą białego sosu, całość posyp tartym serem.

Krok 5
Zapiekankę zawiń w folię aluminiową wstaw na 30 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Po tym czasie usuń folię piecz jeszcze około 10 minut tak, aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się złocisty.


Dobra rada:
Do farszu mięsnego możesz dodać kilka suszonych grzybów. Idealnie podbiją one smak zapiekanki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klasyczna lasagne
Lasagne to jedna z tych potraw kuchni włoskiej, które doskonale znamy również w Polsce. Makaronowe zapiekanki zawładnęły sercami smakoszy dań o wyrazistym aromacie i bogatym smaku. Wyróżnikiem tej potrawy jest także łatwość przyrządzania. Wystarczą gotowe płaty makaronu oraz farsz przygotowany z mięsa mielonego. Jeśli szukacie inspiracji na urozmaicenie domowego menu, wypróbujcie przepis na klasyczną włoską lasagne z wołowiną, warzywami i oryginalną kompozycją przypraw.
Dla kogo?
Klasyczna lasagne to propozycja dla każdego miłośnika włoskich makaronów zapiekanych z mięsem i warzywami.
Na jaką okazję?
Klasyczna lasagne doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Nie zapominajcie o niej również podczas domowych przyjęć – z pewnością przypadnie do gustu waszym gościom!
Czy wiesz, że?
Kuchnia włoska opiera się przede wszystkim na tradycji. Receptury są niezmienne, a składniki, z których przygotowywane są poszczególne potrawy, muszą być najwyższej jakości.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcecie wzmocnić smak zapiekanki, do farszu dodajcie kilka suszonych grzybów.