Klasyczna lasagne

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

12 sztuk

500 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

100 gramów

4 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej masło dodaj do niego mąkę dobrze wymieszaj do powstałej zasmażki wlej mleko dobrze wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą pieprzem i gałką muszkatową. Odstaw na bok

Klasyczna lasagne - Krok 1

Krok 2

W drobną kostkę pokrój selera, marchew i cebulę W drugim garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż selera, marchew i cebulę. Warzywa smaż aż zbrązowieją dodaj mięso smaż mieszając aż mięso będzie skwierczeć w ganku, dodaj wtedy koncentrat pomidorowy, sól pieprz, słodką paprykę całość smaz jeszcze chwilę, wlej czerwone wino. Wszystko razem gotuj aż wino zupełnie odparuje, dodaj pomidory z puszki liść laurowy oregano, bazylię i czosnek. Wszystko razem gotuj około 10 minut.

Klasyczna lasagne - Krok 2

Krok 3

Na dno żaroodpornego naczynia wylej kilka łyżek białego sosu ułóż na nim płaty lasagni, nałóż warstwę mięsa, biały sos i kolejne płaty lasagni. W naczyniu powinno być minimum dwie warstwy makaronu.

Klasyczna lasagne - Krok 3

Krok 4

Wierzch lasagni posmaruj resztą białego sosu, całość posyp tartym serem.

Klasyczna lasagne - Krok 4

Krok 5

Zapiekankę zawiń w folię aluminiową wstaw na 30 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Po tym czasie usuń folię piecz jeszcze około 10 minut tak, aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się złocisty.

Klasyczna lasagne - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu mięsnego możesz dodać kilka suszonych grzybów. Idealnie podbiją one smak zapiekanki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczna lasagneKlasyczna lasagne

Lasagne to jedna z tych potraw kuchni włoskiej, które doskonale znamy również w Polsce. Makaronowe zapiekanki zawładnęły sercami smakoszy dań o wyrazistym aromacie i bogatym smaku. Wyróżnikiem tej potrawy jest także łatwość przyrządzania. Wystarczą gotowe płaty makaronu oraz farsz przygotowany z mięsa mielonego. Jeśli szukacie inspiracji na urozmaicenie domowego menu, wypróbujcie przepis na klasyczną włoską lasagne z wołowiną, warzywami i oryginalną kompozycją przypraw.

Dla kogo?

Klasyczna lasagne to propozycja dla każdego miłośnika włoskich makaronów zapiekanych z mięsem i warzywami.

Na jaką okazję?

Klasyczna lasagne doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Nie zapominajcie o niej również podczas domowych przyjęć – z pewnością przypadnie do gustu waszym gościom!

Czy wiesz, że?

Kuchnia włoska opiera się przede wszystkim na tradycji. Receptury są niezmienne, a składniki, z których przygotowywane są poszczególne potrawy, muszą być najwyższej jakości.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcecie wzmocnić smak zapiekanki, do farszu dodajcie kilka suszonych grzybów.