Klasyczna lasagne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczna lasagne

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

205 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

12 sztuk

500 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

100 gramów

0.25 łyżki

1 łyżka

2 listków

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej masło dodaj do niego mąkę dobrze wymieszaj do powstałej zasmażki wlej mleko dobrze wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą pieprzem i gałką muszkatową. Odstaw na bok

Klasyczna lasagne - Krok 1

Krok 2

W drobną kostkę pokrój selera, marchew i cebulę W drugim garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż selera, marchew i cebulę. Warzywa smaż aż zbrązowieją dodaj mięso smaż mieszając aż mięso będzie skwierczeć w ganku, dodaj wtedy koncentrat pomidorowy, sól pieprz, słodką paprykę całość smaz jeszcze chwilę, wlej czerwone wino. Wszystko razem gotuj aż wino zupełnie odparuje, dodaj pomidory z puszki liść laurowy oregano, bazylię i czosnek. Wszystko razem gotuj około 10 minut.

Klasyczna lasagne - Krok 2

Krok 3

Na dno żaroodpornego naczynia wylej kilka łyżek białego sosu ułóż na nim płaty lasagni, nałóż warstwę mięsa, biały sos i kolejne płaty lasagni. W naczyniu powinno być minimum dwie warstwy makaronu.

Klasyczna lasagne - Krok 3

Krok 4

Wierzch lasagni posmaruj resztą białego sosu, całość posyp tartym serem.

Klasyczna lasagne - Krok 4

Krok 5

Zapiekankę zawiń w folię aluminiową wstaw na 30 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Po tym czasie usuń folię piecz jeszcze około 10 minut tak, aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się złocisty.

Klasyczna lasagne - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu mięsnego możesz dodać kilka suszonych grzybów. Idealnie podbiją one smak zapiekanki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczna lasagneKlasyczna lasagne

Lasagne to jedna z tych potraw kuchni włoskiej, które doskonale znamy również w Polsce. Makaronowe zapiekanki zawładnęły sercami smakoszy dań o wyrazistym aromacie i bogatym smaku. Wyróżnikiem tej potrawy jest także łatwość przyrządzania. Wystarczą gotowe płaty makaronu oraz farsz przygotowany z mięsa mielonego. Jeśli szukacie inspiracji na urozmaicenie domowego menu, wypróbujcie przepis na klasyczną włoską lasagne z wołowiną, warzywami i oryginalną kompozycją przypraw.

Dla kogo?

Klasyczna lasagne to propozycja dla każdego miłośnika włoskich makaronów zapiekanych z mięsem i warzywami.

Na jaką okazję?

Klasyczna lasagne doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Nie zapominajcie o niej również podczas domowych przyjęć – z pewnością przypadnie do gustu waszym gościom!

Czy wiesz, że?

Kuchnia włoska opiera się przede wszystkim na tradycji. Receptury są niezmienne, a składniki, z których przygotowywane są poszczególne potrawy, muszą być najwyższej jakości.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcecie wzmocnić smak zapiekanki, do farszu dodajcie kilka suszonych grzybów.