Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
12 sztuk
500 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
100 gramów
0.25 łyżki
1 łyżka
2 listków
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
4 łyżki
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej masło dodaj do niego mąkę dobrze wymieszaj do powstałej zasmażki wlej mleko dobrze wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą pieprzem i gałką muszkatową. Odstaw na bok
Krok 2
W drobną kostkę pokrój selera, marchew i cebulę W drugim garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż selera, marchew i cebulę. Warzywa smaż aż zbrązowieją dodaj mięso smaż mieszając aż mięso będzie skwierczeć w ganku, dodaj wtedy koncentrat pomidorowy, sól pieprz, słodką paprykę całość smaz jeszcze chwilę, wlej czerwone wino. Wszystko razem gotuj aż wino zupełnie odparuje, dodaj pomidory z puszki liść laurowy oregano, bazylię i czosnek. Wszystko razem gotuj około 10 minut.
Krok 3
Na dno żaroodpornego naczynia wylej kilka łyżek białego sosu ułóż na nim płaty lasagni, nałóż warstwę mięsa, biały sos i kolejne płaty lasagni. W naczyniu powinno być minimum dwie warstwy makaronu.
Krok 4
Wierzch lasagni posmaruj resztą białego sosu, całość posyp tartym serem.
Krok 5
Zapiekankę zawiń w folię aluminiową wstaw na 30 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Po tym czasie usuń folię piecz jeszcze około 10 minut tak, aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się złocisty.
Dobra rada:
Do farszu mięsnego możesz dodać kilka suszonych grzybów. Idealnie podbiją one smak zapiekanki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klasyczna lasagne
Lasagne to jedna z tych potraw kuchni włoskiej, które doskonale znamy również w Polsce. Makaronowe zapiekanki zawładnęły sercami smakoszy dań o wyrazistym aromacie i bogatym smaku. Wyróżnikiem tej potrawy jest także łatwość przyrządzania. Wystarczą gotowe płaty makaronu oraz farsz przygotowany z mięsa mielonego. Jeśli szukacie inspiracji na urozmaicenie domowego menu, wypróbujcie przepis na klasyczną włoską lasagne z wołowiną, warzywami i oryginalną kompozycją przypraw.
Dla kogo?
Klasyczna lasagne to propozycja dla każdego miłośnika włoskich makaronów zapiekanych z mięsem i warzywami.
Na jaką okazję?
Klasyczna lasagne doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Nie zapominajcie o niej również podczas domowych przyjęć – z pewnością przypadnie do gustu waszym gościom!
Czy wiesz, że?
Kuchnia włoska opiera się przede wszystkim na tradycji. Receptury są niezmienne, a składniki, z których przygotowywane są poszczególne potrawy, muszą być najwyższej jakości.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcecie wzmocnić smak zapiekanki, do farszu dodajcie kilka suszonych grzybów.