PRZEPISY.PL

Zupa krem z rukoli

Autor: Pascal
  • 30
  • 4
  • Średnie
  • 0
22
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • 2 kostki rosołu z kury Knorr2 szt
  • sól, pieprz
  • 1 mini kostka przyprawowa Czosnek Knorr1 szt
  • 4 łyżki śmietany 36%
  • 250 g umytej i osuszonej rukoli
  • 50 dag pieczarek obranych ze skórki i pokrojonych w plasterki
  • 75 dag porów (tylko białe części) umytych, oczyszczonych i pokrojonych w cienkie krążki
  • 4 szalotki pokrojone w piórka
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 400 g ziemniaków obranych, pokrojonych w kostkę i ugotowanych
  • Krok 1

    Według tego przepisu możesz także przygotować zupę z innych odmian sałaty. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, użyj sałaty rzymskiej, jeśli łagodniejsze - zwykłej masłowej lub lodowej.
  • Krok 2

    Zagotuj 1,5 l wody, włóż kostki rosołowe, gotuj minutę, mieszając. W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebule, szalotki i pory (4 minuty). Dodaj pieczarki, smaż 2 minuty. Włóż rukolę i duś przez 2-3 minuty, mieszając. Wlej rosół, gotuj 10 minut, wlej śmietanę, wymieszaj trzepaczką. Zupę zmiksuj, przypraw pokruszoną kostką czosnkową, solą i pieprzem, zagotuj jeszcze raz. Podawaj z ziemniakami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

511
osób dodało do Mniamlisty
60''
8
Łatwe
1647
osób dodało do Mniamlisty
15''
4
Łatwe
232
osoby dodały do Mniamlisty
60''
6
Łatwe
19
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe