Migdałowe gofry z malinami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Migdałowe gofry z malinami

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

125 mililitrów

50 mililitrów

3 szczypty

200 gramów

200 gramów

10 listki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdał przekładam do kielicha miksującego i rozdrabniam blenderem na mąkę.

Krok 2

Dodaję mąkę pszenną, żółtko, sól, cukier, olej rzepakowy, mleko. Całość miksuję żeby nie było grudek. Biało ubijam na sztywno i dodaję do ciasta. Mieszam już delikatnie łyżką. Gofrownicę smaruję olejem, rozgrzewam wylewam po łyżce ciasta na jednego gofra. Piekę około 5 minut. Zależy to od mocy urządzenia.

Krok 3

Sześć malin rozgniatam i przecieram przez sitko. Sok wlewam do miseczki. Dodaję jogurt. Gofry podaję z malinami i sosem jogurtowym.

4

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 30.06.2021

    TAK* Migdałowe love deserki, to tylko letnie goferki!!!! Wcinamy je właśnie z malinami ale na borówki podmieniam czasami!!!! Zawsze w zapasie mam mąkę migdałową, do tego gofrownicę mam całkiem nową, a na dodatek ten przepis wspaniały, nie ma szans by się nie udały!!!! Więc za ten przepis z góry dziękuję i do goferków robienia się szykuję!!! Polecam i Wam ten deser przygotować, a potem z radością go wpałaszować!!!! :) :) :) SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lena

    Lena , 28.06.2021

    TAK. Kiedy nadchodzi lato, jego nieodłącznym elementem są gofry. Nigdzie nie smakują mi one tak, jak nad naszym Bałtykiem. (Morze to arktyczną ma moc w sobie, bo być może kiedyś Buka, próbowała z niego ugotować zupę, a że z przepisy.pl nie korzystała więc ta próba, porażką się stała. ;) - to taka moja mała dygresja ;) Przypominają mi się to czasy Zielonej Szkoły, kiedy to gofry z dżemem były nielada rarytasem. A i kieszonkowe wydawałao się na nie w znacznej części. Jeśli chodzi o przepis , to moja modyfikacja przebiega następująco; w cieście zamiast cukru dodaję syrop klonowy, a migdały stosuję w płatkach, nie rozdrabniam ich. Natomiast migdałowe gofry uwielniam z konfiturą z róży, polane białą czekoladą. Dla mnie migdał i róża, to połączenie niezmienskie dla moich kubków smakowych. Konfiturę wykonuję sama z płątków róży ogr odowej (tej różowej, tylko i wyłącznie). Różę pozyskuję ze swojego ogrodu, pałtki oczyszczam, następnie zasypuję je cukrem i dodaję sok z cytryny. Idealnie będzie zważyć płatki róży. Ja robię tak, jak uczyla mnie moja babcia. w tym czasie, nie było jeszcze dokładnych wag i trzeba było sobie radzić. Ucieram ręcznie w glinianym naczyniu, drewnianą łyżką. Kiedy już jest gładka przekłądam do słoików. Potem gotuję około 10 min, żeby zachowała swoją swieżość. Można oczywiście nałożyć od razu po zrobieniu na gofra i polać białą czekoladą. Dla mnie obłędny smak! Smak lata i dzieciństwa. Smak chwil, które można zatrzymać i wspomnień, które można przywołać, kosztująć tej słodyczy i zamykając oczy... Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Gofry w każdej postaci kocham, zajadanie ich z sezonowymi owocami to dla kubków smakowych prawdziwa radocha. Gdy zatem sezon truskawkowy nadchodzi – mus lodowo-truskawkowy polany po migdałowych gofrach me usta chłodzi. Zmrożonego wcześniej banana i 2 garści truskawek (opcjonalnie z dodatkiem łyżki jogurtu / śmietanki kokosowej) miksuję i rozkosznym deserem na MAXa się raduję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Migdałowe gofry z malinami - ależ się rozmarzyłam, zajadałam podobne, gdy dzieckiem byłam. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś od siebie nie dodała, ja zamiast migdałów pistacji będę dodawała. Zamiast cukru ja dam miód, a zamiast oleju rzepakowego oleju kokosowego dam - swój własny patent na te orzechowe gofry mam. Niedawno kupiłam gofrownicę, więc ją przetestuję - wyjdą przepyszne, chrupiące - już ja to czuję. Zamiast sosu jogurtowego u mnie tradycyjna bita śmietana się pojawi - tak wykonany przez mamę gofr mojemu synkowi radość sprawi. A i ja będę się zajadała - smakami lata delektowała... SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Migdałowe gofry z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Migdałowe gofry z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Migdałowe gofry z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Migdałowe gofry z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Migdałowe gofry z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Migdałowe gofry z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Migdałowe gofry z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Migdałowe gofry z malinami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej