Miodownik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miodownik

Autor: Honorata Kielczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

75 gramów

30 gramów

30 gramów

30 gramów

15 gramów

10 gramów

10 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy. Masło z modem roztapiamy w garnku z grubym dnem, ale nie zagotowujemy.

Krok 2

Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika(wszystko przesiane przez sitko). Następnie wlewamy powoli masło z miodem. Dodajemy ew. bakalie.

Krok 3

Ciasto wlewamy do tortownicy lub formy keksowej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczmy 50 minut w 180 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodownik  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodownik  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodownik  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodownik  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodownik  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodownik  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodownik  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miodownik  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Jaskółcze gniazdo
czas przygotowania
56 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej