Szybki sernik gotowany na herbatnikach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybki sernik gotowany na herbatnikach

Autor: Grażyna Zych

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

2 opakowania

200 mililitrów

450 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka o nieprzywierającym dnie dodajemy masło pokrojone w kostkę, ser, cukier, cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Mieszamy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Gdy masa się zagotuje rozpuszczamy budynie w mleku i dodajemy do masy. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, nie przestając mieszać od dna. Całość powinna zgęstnieć. Gdyby pojawiły się grudki można krótko zblendować masę ręcznym blenderem lub krótko zmiksować.

Krok 2

Blachę o wymiarach ok. 36 cm x 24 cm (lub ciut mniejszą) wykładamy papierem lub folią.

Krok 3

Układamy warstwę herbatników. Wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników.

Krok 4

Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej