
Składniki
2 kilogramy
3 szklanki
0.5 opakowania
1 szklanka
5 łyżek
5 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą soli.
Krok 2
Podgrzać mleko z 3/4 margaryny. Gdy margaryna rozpuści się dodać drożdże, mieszając aż się rozpuszczą. Nie doprowadzić do zagotowania się mleka. Odstawić do schłodzenia.
Krok 3
Wlać przygotowaną mieszankę do mąki z cukrem i szczyptą soli. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Krok 4
Śliwki węgierki umyć i wydrylować.
Krok 5
Ciasto jeszcze raz rozgnieść.
Krok 6
Wysmarować pozostałą margaryną formę do pieczenia oraz posypać ją delikatnie bułką tartą.
Krok 7
Na wysmarowanej formie rozwałkować ciasto.
Krok 8
Ułożyć połówki śliwek węgierek na cieście przeciętą stroną.
Krok 9
Ponownie odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 10
Rozgrzać piekarnik do 200 °C.
Krok 11
Wstawić ciasto do piekarnika i piec około 35 - 40 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej