
Składniki
2 kilogramy
3 szklanki
0.5 opakowania
1 szklanka
5 łyżek
5 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą soli.
Krok 2
Podgrzać mleko z 3/4 margaryny. Gdy margaryna rozpuści się dodać drożdże, mieszając aż się rozpuszczą. Nie doprowadzić do zagotowania się mleka. Odstawić do schłodzenia.
Krok 3
Wlać przygotowaną mieszankę do mąki z cukrem i szczyptą soli. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Krok 4
Śliwki węgierki umyć i wydrylować.
Krok 5
Ciasto jeszcze raz rozgnieść.
Krok 6
Wysmarować pozostałą margaryną formę do pieczenia oraz posypać ją delikatnie bułką tartą.
Krok 7
Na wysmarowanej formie rozwałkować ciasto.
Krok 8
Ułożyć połówki śliwek węgierek na cieście przeciętą stroną.
Krok 9
Ponownie odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 10
Rozgrzać piekarnik do 200 °C.
Krok 11
Wstawić ciasto do piekarnika i piec około 35 - 40 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























