Placek śliwkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek śliwkowy

Autor: Dawid Tadeusiak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

3 szklanki

0.5 opakowania

1 szklanka

5 łyżek

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą soli.

Krok 2

Podgrzać mleko z 3/4 margaryny. Gdy margaryna rozpuści się dodać drożdże, mieszając aż się rozpuszczą. Nie doprowadzić do zagotowania się mleka. Odstawić do schłodzenia.

Krok 3

Wlać przygotowaną mieszankę do mąki z cukrem i szczyptą soli. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.

Krok 4

Śliwki węgierki umyć i wydrylować.

Krok 5

Ciasto jeszcze raz rozgnieść.

Krok 6

Wysmarować pozostałą margaryną formę do pieczenia oraz posypać ją delikatnie bułką tartą.

Krok 7

Na wysmarowanej formie rozwałkować ciasto.

Krok 8

Ułożyć połówki śliwek węgierek na cieście przeciętą stroną.

Krok 9

Ponownie odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 10

Rozgrzać piekarnik do 200 °C.

Krok 11

Wstawić ciasto do piekarnika i piec około 35 - 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek śliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek śliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek śliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek śliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek śliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek śliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek śliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek śliwkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Pieczona cukinia
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej