
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotować ryż w osolonej wodzie przez 18 minut. Ugotować piersi z kurczaka przez 30 minut. Ostudzić oba składniki.
Krok 2
Odcedzić ananasa (syrop się przyda) i kukurydzę.
Krok 3
Układamy w dużej salaterce warstwy od dołu: ryż, ananas, kurczak, kukurydza, sól i pieprz, skrop syropem z ananasa, majonez. Powtórz drugą warstwę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej