Pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

480 gramów

900 gramów

320 gramów

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

8 łyżeczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą i oczyszczoną rybę upiecz w piekarniku w temp 180 °C przez 25-30 min. Na upieczoną rybę połóż Florę ProActiv Mocne Kości z witaminą D.

Pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty - Krok 1

Krok 2

Umyte, obrane ziemniaki pokrój w cząstki i upiecz w piekarniku w temp 180 °C przez 20 min. Pod koniec pieczenia posyp rozmarynem lub tymiankiem.

Pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty - Krok 2

Krok 3

Pokrojoną kapustę kiszoną włóż do miski. Dodaj starte jabłko, marchewkę i cebulę. Polej olejem rzepakowym i wymieszaj

Pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, witaminy B1, miedzi, witaminy B12, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, niacyny, witaminy D, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapustyPstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Ryby zdecydowanie zbyt rzadko goszczą w menu Polaków. Starajmy się to zmienić. Na dzisiejszy obiad przyrządź pysznego pieczonego pstrąga z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Dla kogo?

Pstrąg pieczony z pieczonymi ziemniakami i dodatkiem steroli to smaczny oraz pożywny obiad dla chcących obniżyć cholesterol. Pamiętajmy, że spożywanie od 1,5 g do 2,4 g steroli roślinnych dziennie przy zdrowej diecie i stylu życia z wystarczającą ilością owoców i warzyw może obniżyć stężenie cholesterolu o od 7% do 10% w ciągu 2–3 tygodni. Danie możemy z powodzeniem zaserwować w tygodniu oraz podczas różnych uroczystości.

Na zdrowie!

Ryby stanowią skarbnicę łatwo przyswajalnego białka. Oprócz tego, te tłuste do których zalicza się pstrąg, zaopatrują organizm w wartościowe tłuszcze, czyli kwasy wielonienasycone z rodziny omega-3. Dzięki temu są nieodzownym elementem diety obniżającej stężenie cholesterolu. Powinniśmy spożywać ryby w trosce o nasze serce, 2-3 razy w tygodniu.

Czy wiesz, że?

W Polsce występują trzy odmiany pstrąga: potokowy, źródlany oraz tęczowy, który jest najczęściej spotykany.