Pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1665.2 kJ / 398 Kcal | 20 % |
Tłuszcz | 20.1 g | 29 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2.9 g | 15 % |
Węglowodany | 44 g | 17 % |
w tym cukry | 3.3 g | 4 % |
Błonnik | 6.7 g | - |
Białko | 16.6 g | 33 % |
Sól | 0.7 g | 12 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 570 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. |
- Krok 1Umytą i oczyszczoną rybę upiecz w piekarniku w temp 180 °C przez 25-30 min. Na upieczoną rybę połóż Florę ProActiv Mocne Kości z witaminą D.
- Krok 2Umyte, obrane ziemniaki pokrój w cząstki i upiecz w piekarniku w temp 180 °C przez 20 min. Pod koniec pieczenia posyp rozmarynem lub tymiankiem.
- Krok 3Pokrojoną kapustę kiszoną włóż do miski. Dodaj starte jabłko, marchewkę i cebulę. Polej olejem rzepakowym i wymieszaj


Pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
Ryby zdecydowanie zbyt rzadko goszczą w menu Polaków. Starajmy się to zmienić. Na dzisiejszy obiad przyrządź pysznego pieczonego pstrąga z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Dla kogo?
Pstrąg pieczony z pieczonymi ziemniakami i dodatkiem steroli to smaczny oraz pożywny obiad dla chcących obniżyć cholesterol. Pamiętajmy, że spożywanie od 1,5 g do 2,4 g steroli roślinnych dziennie przy zdrowej diecie i stylu życia z wystarczającą ilością owoców i warzyw może obniżyć stężenie cholesterolu o od 7% do 10% w ciągu 2–3 tygodni. Danie możemy z powodzeniem zaserwować w tygodniu oraz podczas różnych uroczystości.
Na zdrowie!
Ryby stanowią skarbnicę łatwo przyswajalnego białka. Oprócz tego, te tłuste do których zalicza się pstrąg, zaopatrują organizm w wartościowe tłuszcze, czyli kwasy wielonienasycone z rodziny omega-3. Dzięki temu są nieodzownym elementem diety obniżającej stężenie cholesterolu. Powinniśmy spożywać ryby w trosce o nasze serce, 2-3 razy w tygodniu.
Czy wiesz, że?
W Polsce występują trzy odmiany pstrąga: potokowy, źródlany oraz tęczowy, który jest najczęściej spotykany.