Pszenno-gryczane bliny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pszenno-gryczane bliny

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

0.5 szklanki

200 gramów

null

700 mililitrów

3 sztuki

30 gramów

20 gramów

200 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze szklanki mleka, mąki pszennej i drożdży zrób rozczyn. Pozostaw na 15 minut.

Krok 2

Gdy rozczyn wyrośnie dodaj mąkę gryczaną i tyle mleka, żeby ciasto miało gęstość śmietany.

Krok 3

Następnie dodaj żółtka, stopione masło, sól i ubite białka, odstaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Formuj małe placuszki i smaż z obu stron na niewielkiej patelni , podawaj ze śmietana i kawiorem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej