Pszenno-gryczane bliny

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

null

0.5 szklanki

200 gramów

null

700 mililitrów

3 sztuki

30 gramów

20 gramów

200 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze szklanki mleka, mąki pszennej i drożdży zrób rozczyn. Pozostaw na 15 minut.

Krok 2

Gdy rozczyn wyrośnie dodaj mąkę gryczaną i tyle mleka, żeby ciasto miało gęstość śmietany.

Krok 3

Następnie dodaj żółtka, stopione masło, sól i ubite białka, odstaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Formuj małe placuszki i smaż z obu stron na niewielkiej patelni , podawaj ze śmietana i kawiorem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej