Pszenno-gryczane bliny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pszenno-gryczane bliny

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

0.5 szklanki

200 gramów

null

700 mililitrów

3 sztuki

30 gramów

20 gramów

200 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze szklanki mleka, mąki pszennej i drożdży zrób rozczyn. Pozostaw na 15 minut.

Krok 2

Gdy rozczyn wyrośnie dodaj mąkę gryczaną i tyle mleka, żeby ciasto miało gęstość śmietany.

Krok 3

Następnie dodaj żółtka, stopione masło, sól i ubite białka, odstaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Formuj małe placuszki i smaż z obu stron na niewielkiej patelni , podawaj ze śmietana i kawiorem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej