Pszenno-gryczane bliny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pszenno-gryczane bliny

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

0.5 szklanki

200 gramów

null

700 mililitrów

3 sztuki

30 gramów

20 gramów

200 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze szklanki mleka, mąki pszennej i drożdży zrób rozczyn. Pozostaw na 15 minut.

Krok 2

Gdy rozczyn wyrośnie dodaj mąkę gryczaną i tyle mleka, żeby ciasto miało gęstość śmietany.

Krok 3

Następnie dodaj żółtka, stopione masło, sól i ubite białka, odstaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Formuj małe placuszki i smaż z obu stron na niewielkiej patelni , podawaj ze śmietana i kawiorem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Moczka śląska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej