
Składniki
null
0.5 szklanki
200 gramów
null
700 mililitrów
3 sztuki
30 gramów
20 gramów
200 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ze szklanki mleka, mąki pszennej i drożdży zrób rozczyn. Pozostaw na 15 minut.
Krok 2
Gdy rozczyn wyrośnie dodaj mąkę gryczaną i tyle mleka, żeby ciasto miało gęstość śmietany.
Krok 3
Następnie dodaj żółtka, stopione masło, sól i ubite białka, odstaw do wyrośnięcia.
Krok 4
Formuj małe placuszki i smaż z obu stron na niewielkiej patelni , podawaj ze śmietana i kawiorem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej