Składniki
5 sztuk
80 gramów
1 łyżeczka
1 szklanka
2 łyżki
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka obieramy i kroimy wedle uznania, ja preferuję sposób "na ósemki", a następnie na mniejsze plasterki. Tortownicę/blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 2
Do miski wbijamy pięć całych jajek. Miksujemy dodając cukier i cukier puder, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa, czyli średnio 20 min.
Krok 3
Jak masa będzie wyglądać odpowiednio dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas miksujemy.
Krok 4
Do tortownicy wyłożonej papierem wlewamy 3/4 masy. Układamy na niej jabłka. Resztą masy przykrywamy jabłka.
Krok 5
Następnie blachę wstawiamy do nagrzanego do 180C na ok 40 min. Proces pieczenia należy kontrolować, gdyż może wystarczyć np 35 min, a może trzeba będzie potrzymać 10 min dłużej.
Krok 6
Upieczone i przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej