PRZEPISY.PL

Puszysty biszkopt z jabłkami

  • 45
  • 6
  • Łatwe
  • 0
2
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • jajka5 szt
  • mąka80 g
  • proszek do pieczenia1 łyżeczka
  • cukier1 szklanka
  • cukier puder2 łyżki
  • jabłka5 szt
    • Krok 1

      Jajka obieramy i kroimy wedle uznania, ja preferuję sposób "na ósemki", a następnie na mniejsze plasterki. Tortownicę/blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    • Krok 2

      Do miski wbijamy pięć całych jajek. Miksujemy dodając cukier i cukier puder, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa, czyli średnio 20 min.
    • Krok 3

      Jak masa będzie wyglądać odpowiednio dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas miksujemy.
    • Krok 4

      Do tortownicy wyłożonej papierem wlewamy 3/4 masy. Układamy na niej jabłka. Resztą masy przykrywamy jabłka.
    • Krok 5

      Następnie blachę wstawiamy do nagrzanego do 180C na ok 40 min. Proces pieczenia należy kontrolować, gdyż może wystarczyć np 35 min, a może trzeba będzie potrzymać 10 min dłużej.
    • Krok 6

      Upieczone i przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego :)

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    93
    osoby dodały do Mniamlisty
    60''
    2
    Średnie
    96
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Średnie
    213
    osób dodało do Mniamlisty
    45''
    6
    Łatwe
    642
    osoby dodały do Mniamlisty
    60''
    4
    Łatwe