Puszysty biszkopt z jabłkami

Autor: saphira7773

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

80 gramów

1 łyżeczka

1 szklanka

2 łyżki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka obieramy i kroimy wedle uznania, ja preferuję sposób "na ósemki", a następnie na mniejsze plasterki. Tortownicę/blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Krok 2

Do miski wbijamy pięć całych jajek. Miksujemy dodając cukier i cukier puder, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa, czyli średnio 20 min.

Krok 3

Jak masa będzie wyglądać odpowiednio dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas miksujemy.

Krok 4

Do tortownicy wyłożonej papierem wlewamy 3/4 masy. Układamy na niej jabłka. Resztą masy przykrywamy jabłka.

Krok 5

Następnie blachę wstawiamy do nagrzanego do 180C na ok 40 min. Proces pieczenia należy kontrolować, gdyż może wystarczyć np 35 min, a może trzeba będzie potrzymać 10 min dłużej.

Krok 6

Upieczone i przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puszysty biszkopt z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puszysty biszkopt z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puszysty biszkopt z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puszysty biszkopt z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puszysty biszkopt z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puszysty biszkopt z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puszysty biszkopt z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
10 osób ogląda przepis:
Sernik krakowski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej