Rolada z makiem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

594

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

450 gramów

500 gramów

1 szklanka

50 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię podgrzać, by się rozpuściła.

Krok 2

Mleko podgotować, by było letnie.

Krok 3

Drożdże wkruszyć do rondelka, dodać łyżkę cukru i zalać do połowy mlekiem, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Krok 4

Jajka ubić trzepaczką z cukrem. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać jajka, Kasię i rozczyn.

Krok 5

Wszystko zagniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Niekiedy nawet 45 min.

Krok 6

Gotowe odstawić na ok 2h. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając ścierką.

Krok 7

Gotowe ciasto podzielić na pół i każdy rozwałkować na prostokąt i wyłożyć połowę masy makowej.

Krok 8

Zwijać jak roladkę.

Krok 9

Wstawić do piekarnika na ok. 40 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej