Roladki z kurczaka z boczkiem i ogórkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z kurczaka z boczkiem i ogórkiem

Autor: Ania Koloczek

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

10 gramów

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

150 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka kroimy na cieńkie plastry w ten sposób aby uzyskać jak największą powierzchnię.Przyprawiamy-sól, pieprz , smarujemy musztardą Ogórki kroimy w dłuż a cebulę w piórka. Na tak przygotowane płaty układamy wcześniej przygotowane boczek, jarzyny oraz ser.

Krok 2

Teraz wszystko zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami aby wszystko podczas duszenia trzymało się razem. Obtaczamy w mące. Na dno garnka wlewamy troszkę oleju i układamy roladki a potem dolewamy trochę wody i stawimy na ogień pod przykryciem. Dorzucamy liscie laurowe , zielę i pieprz. Dusimy wszystko aż roladki będą miękkie.

Krok 3

Od czasu do czasu przewracamy roladki i dolewamy wodę gdy jest taka konieczność.Ściągamy pokrywkę i jeszcze trochę zostawiamy na ogniu aby nam się ładnie zarumieniły. Mąkę i śmietanę rozmieszamy i wlewamy do naczynia w którym dusiliśmy wcześniej .roladki.Zagotujemy mieszając i tak mamy sos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z kurczaka z boczkiem i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z kurczaka z boczkiem i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z kurczaka z boczkiem i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z kurczaka z boczkiem i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z kurczaka z boczkiem i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z kurczaka z boczkiem i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z kurczaka z boczkiem i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z kurczaka z boczkiem i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej