
Składniki
sos śmietanowy:
1 sztuka
1 szczypta
0.5 szklanki
farsz:
3 łyżeczki
1 łyżka
150 mililitrów
3 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umytą i obraną rzepę włóż do garnka, zalej wodą do przykrycia i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj do miękkości.
Krok 2
Po lekkim schłodzeniu odetnij wierzchołki i wydrąż środki. Zachowaj 0,5 szklanki bulionu.
Krok 3
Czerstwą bułkę namocz w mleku. Wydrążone środki utrzyj z łyżką masła, rozmoczoną bułką, cukrem, gałką muszkatołową i żółtkiem. Dodaj rodzynki, wymieszaj.
Krok 4
Farszem wypełnij rzepę, przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp bułką tartą i zapiekaj w piekarniku przez 20 minut.
Krok 5
Posiekaj cebulę i zeszklij w rondlu na rozgrzanym maśle, oprósz mąką i zalej pozostawionym bulionem oraz śmietaną. Dopraw gałką muszkatołową oraz pieprzem.
Krok 6
Żółtka wymieszaj z 3 łyżkami sosu i dodaj do rondla. Podgrzewaj jeszcze chwilę pamiętając, że nie możesz doprowadzić sosu do wrzenia. Przed podaniem sos przecedź.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































