Rzepa z farszem słodkim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rzepa z farszem słodkim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

sos śmietanowy:

1 sztuka

1 szczypta

0.5 szklanki

farsz:

3 łyżeczki

1 łyżka

150 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą i obraną rzepę włóż do garnka, zalej wodą do przykrycia i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj do miękkości.

Krok 2

Po lekkim schłodzeniu odetnij wierzchołki i wydrąż środki. Zachowaj 0,5 szklanki bulionu.

Krok 3

Czerstwą bułkę namocz w mleku. Wydrążone środki utrzyj z łyżką masła, rozmoczoną bułką, cukrem, gałką muszkatołową i żółtkiem. Dodaj rodzynki, wymieszaj.

Krok 4

Farszem wypełnij rzepę, przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp bułką tartą i zapiekaj w piekarniku przez 20 minut.

Krok 5

Posiekaj cebulę i zeszklij w rondlu na rozgrzanym maśle, oprósz mąką i zalej pozostawionym bulionem oraz śmietaną. Dopraw gałką muszkatołową oraz pieprzem.

Krok 6

Żółtka wymieszaj z 3 łyżkami sosu i dodaj do rondla. Podgrzewaj jeszcze chwilę pamiętając, że nie możesz doprowadzić sosu do wrzenia. Przed podaniem sos przecedź.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rzepa z farszem słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rzepa z farszem słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rzepa z farszem słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rzepa z farszem słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rzepa z farszem słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rzepa z farszem słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rzepa z farszem słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rzepa z farszem słodkim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej