
Składniki
0.25 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
0.5 sztuki
0.5 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy na parze ok 5 min (musi pozostać jędrny), a następnie wrzucamy na kilka sekund do lodowatej wody i odsączamy (w ten sposób nie straci koloru) – można go jeszcze lekko przesiekać.
Krok 2
Marchew obieramy lub dokładnie szorujemy – siekamy drobno nożem lub ścieramy na tarce.
Krok 3
Kiełki płuczemy pod bieżąca woda i odsączamy.
Krok 4
Kapustę pekińską szatkujemy drobno i oprószamy szczyptą soli by zmiękła.
Krok 5
Wszystkie składniki układamy na talerzu. Przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy przyprawy i mieszamy. Polewamy sałatkę i podajemy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej