Witaminowa surówka wiosenna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Witaminowa surówka wiosenna

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

4

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.25 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

0.5 sztuki

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy na parze ok 5 min (musi pozostać jędrny), a następnie wrzucamy na kilka sekund do lodowatej wody i odsączamy (w ten sposób nie straci koloru) – można go jeszcze lekko przesiekać.

Krok 2

Marchew obieramy lub dokładnie szorujemy – siekamy drobno nożem lub ścieramy na tarce.

Krok 3

Kiełki płuczemy pod bieżąca woda i odsączamy.

Krok 4

Kapustę pekińską szatkujemy drobno i oprószamy szczyptą soli by zmiękła.

Krok 5

Wszystkie składniki układamy na talerzu. Przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy przyprawy i mieszamy. Polewamy sałatkę i podajemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej