Witaminowa surówka wiosenna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Witaminowa surówka wiosenna

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

0.5 sztuki

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy na parze ok 5 min (musi pozostać jędrny), a następnie wrzucamy na kilka sekund do lodowatej wody i odsączamy (w ten sposób nie straci koloru) – można go jeszcze lekko przesiekać.

Krok 2

Marchew obieramy lub dokładnie szorujemy – siekamy drobno nożem lub ścieramy na tarce.

Krok 3

Kiełki płuczemy pod bieżąca woda i odsączamy.

Krok 4

Kapustę pekińską szatkujemy drobno i oprószamy szczyptą soli by zmiękła.

Krok 5

Wszystkie składniki układamy na talerzu. Przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy przyprawy i mieszamy. Polewamy sałatkę i podajemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej