Witaminowa surówka wiosenna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Witaminowa surówka wiosenna

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

0.5 sztuki

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy na parze ok 5 min (musi pozostać jędrny), a następnie wrzucamy na kilka sekund do lodowatej wody i odsączamy (w ten sposób nie straci koloru) – można go jeszcze lekko przesiekać.

Krok 2

Marchew obieramy lub dokładnie szorujemy – siekamy drobno nożem lub ścieramy na tarce.

Krok 3

Kiełki płuczemy pod bieżąca woda i odsączamy.

Krok 4

Kapustę pekińską szatkujemy drobno i oprószamy szczyptą soli by zmiękła.

Krok 5

Wszystkie składniki układamy na talerzu. Przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy przyprawy i mieszamy. Polewamy sałatkę i podajemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Witaminowa surówka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej