Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę płuczemy i namaczamy na noc. Następnego dnia płuczemy dwa razy w zimnej wodzie. Przesypujemy do garnka i zalewamy czystą wodą. Doprowadzamy wodę do wrzenia i przez pierwsze 10 minut gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia. Zmniejszamy ogień i dodajemy drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler.

Krok 2

Boczek kroimy w 2 cm kawałki i mocno obsmażamy na patelni aż część tłuszczu się wytopi. Przekładamy do zupy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i biały pieprz. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem aż fasola zmięknie. Jeżeli zupa zbytnio zgęstnieje, uzupełniamy płyn.

Krok 3

Gdy fasola będzie już prawie dobra, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną białą część pora. Wsypujemy przyprawę uniwersalną i granulowaną czerwoną paprykę. Ząbek czosnku obieramy i drobniutko siekamy. Wkładamy do zupy.

Krok 4

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wsypujemy łyżkę mąki. Podsmażamy i mieszamy aż mąką lekko zbrązowieje. Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy do zupy. Wsypujemy otarty suszony majeranek. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 5

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzm.

sylkach

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej