Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą
łatwe
42 osoby zapisały

Składniki
3 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę płuczemy i namaczamy na noc. Następnego dnia płuczemy dwa razy w zimnej wodzie. Przesypujemy do garnka i zalewamy czystą wodą. Doprowadzamy wodę do wrzenia i przez pierwsze 10 minut gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia. Zmniejszamy ogień i dodajemy drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler.
Krok 2
Boczek kroimy w 2 cm kawałki i mocno obsmażamy na patelni aż część tłuszczu się wytopi. Przekładamy do zupy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i biały pieprz. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem aż fasola zmięknie. Jeżeli zupa zbytnio zgęstnieje, uzupełniamy płyn.
Krok 3
Gdy fasola będzie już prawie dobra, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną białą część pora. Wsypujemy przyprawę uniwersalną i granulowaną czerwoną paprykę. Ząbek czosnku obieramy i drobniutko siekamy. Wkładamy do zupy.
Krok 4
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wsypujemy łyżkę mąki. Podsmażamy i mieszamy aż mąką lekko zbrązowieje. Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy do zupy. Wsypujemy otarty suszony majeranek. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 5
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzm.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej