Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę płuczemy i namaczamy na noc. Następnego dnia płuczemy dwa razy w zimnej wodzie. Przesypujemy do garnka i zalewamy czystą wodą. Doprowadzamy wodę do wrzenia i przez pierwsze 10 minut gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia. Zmniejszamy ogień i dodajemy drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler.

Krok 2

Boczek kroimy w 2 cm kawałki i mocno obsmażamy na patelni aż część tłuszczu się wytopi. Przekładamy do zupy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i biały pieprz. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem aż fasola zmięknie. Jeżeli zupa zbytnio zgęstnieje, uzupełniamy płyn.

Krok 3

Gdy fasola będzie już prawie dobra, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną białą część pora. Wsypujemy przyprawę uniwersalną i granulowaną czerwoną paprykę. Ząbek czosnku obieramy i drobniutko siekamy. Wkładamy do zupy.

Krok 4

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wsypujemy łyżkę mąki. Podsmażamy i mieszamy aż mąką lekko zbrązowieje. Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy do zupy. Wsypujemy otarty suszony majeranek. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 5

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzm.

sylkach

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej