Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

3 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę płuczemy i namaczamy na noc. Następnego dnia płuczemy dwa razy w zimnej wodzie. Przesypujemy do garnka i zalewamy czystą wodą. Doprowadzamy wodę do wrzenia i przez pierwsze 10 minut gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia. Zmniejszamy ogień i dodajemy drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler.

Krok 2

Boczek kroimy w 2 cm kawałki i mocno obsmażamy na patelni aż część tłuszczu się wytopi. Przekładamy do zupy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i biały pieprz. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem aż fasola zmięknie. Jeżeli zupa zbytnio zgęstnieje, uzupełniamy płyn.

Krok 3

Gdy fasola będzie już prawie dobra, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną białą część pora. Wsypujemy przyprawę uniwersalną i granulowaną czerwoną paprykę. Ząbek czosnku obieramy i drobniutko siekamy. Wkładamy do zupy.

Krok 4

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wsypujemy łyżkę mąki. Podsmażamy i mieszamy aż mąką lekko zbrązowieje. Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy do zupy. Wsypujemy otarty suszony majeranek. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 5

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzm.

sylkach

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa cebulowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej