Sałatka grecka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka grecka

Autor: Kinga Borowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 puszka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

1 pęczek

100 gramów

1 sztuka

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przełożyć do miski.

Krok 2

Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Krok 3

Pomidory i ogórek pokroić w większą kostkę. Koperek drobno posiekać.

Krok 4

Kukurydzę, oliwki czarne i czerwoną fasolkę odsączyć z zalewy. Oliwki pokroić w plasterki.

Krok 5

Ser feta pokroić w kostkę.

Krok 6

Wszystkie składniki przełożyć do miski z makaronem i dokładnie wymieszać.

Krok 7

Sos sałatkowy grecki wymieszać z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oliwy. Odstawić na 15 minut.

Krok 8

Po tym czasie sos wymieszać z całością i odstawić na 15 minut. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej