
Składniki
800 gramów
80 gramów
4 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
8 sztuk
sos:
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Krok 2
Cebulę obierz z łuski i pokrój w plasterki.

Krok 3
Arbuza obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. Ser także pokrój w kostkę.

Krok 4
W miseczce wymieszaj olej z sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Arbuz, pomidory i cebulę polej sosem i delikatnie wymieszaj.

Krok 5
Tak przygotowaną sałatkę posyp serem owczym i prażonymi pestkami dyni.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelazo, miedzi, witamin A, E, B6, C.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej