
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
3 łyżki
null
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalmara rozetnij na pół, delikatnie natnij w kratkę skórę od wewnętrznej strony.
Krok 2
Ułóż na gorącym grillu stroną naciętą do ognia. Grilluj tylko z jednej strony. W momencie zdejmowania z grilla kalmar zwija się w rulonik.
Krok 3
Pokrój go na mniejsze kawałki.
Krok 4
Oliwię wymieszaj z sokiem z cytryny, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Kalmara podawaj z sałatą, fasolą i polej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej