
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
3 łyżki
null
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalmara rozetnij na pół, delikatnie natnij w kratkę skórę od wewnętrznej strony.
Krok 2
Ułóż na gorącym grillu stroną naciętą do ognia. Grilluj tylko z jednej strony. W momencie zdejmowania z grilla kalmar zwija się w rulonik.
Krok 3
Pokrój go na mniejsze kawałki.
Krok 4
Oliwię wymieszaj z sokiem z cytryny, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Kalmara podawaj z sałatą, fasolą i polej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej