Sałatka z polędwicą sopocką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Sałatka z polędwicą sopocką

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

heart
115 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

600 gramów

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

240 gramów

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umytą, osuszoną i podzieloną na kawałki sałatę umieść w dużej misce.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 1

Krok 2

Umytego i obranego ogórka pokrój na kawałki i posyp na sałatę.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 2

Krok 3

Umyte pomidorki pokrój na połówki i wyłóż na sałatę.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 3

Krok 4

Oczyszczoną cebulę pokrój na cieniutkie półksiężyce i posyp na sałatę.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 4

Krok 5

Pokrojoną w kostkę polędwicę dołóż do reszty składników i wymieszaj.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 5

Krok 6

Całość polej jogurtem wymieszanym z przeciśniętym czosnkiem. Podawaj z pieczywem.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 6
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, cynku, witaminy B1, miedzi, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, niacyna, foliany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z polędwicą sopockąSałatka z polędwicą sopocką

Nie wiesz, co podać na dzisiejszą kolację? Twój apetyt zaspokoi sałatka z polędwicą sopocką. Posiłek serwuj z pełnoziarnistym żytnim pieczywem.

Dla kogo?

Sałatka to idealne rozwiązanie na kolację dla chcących zwiększyć ilość zjadanych witamin, składników mineralnych i błonnika. Przygotujesz ją szybko, prosto i z łatwo dostępnych produktów.

Na zdrowie!

Warzywa powinniśmy włączać do każdego posiłku. Pozwala to zaopatrzyć nasz organizm w potrzebne substancje odżywcze. Sałatka warzywna z dodatkiem polędwicy sopockiej dostarczy nie tylko dużej ilości witaminy C (44,8 mg, czyli 56% RWS) oraz potasu 1123,5 mg czyli 56% RWS) ale także witaminy B 12 (0,58 µg czyli 23%RWS) , którą można znaleźć tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Witamina B12 czyli kobalamina pomaga m.in. w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.

Czy wiesz, że?

Sałata lodowa to jedno z najchętniej kupowanych warzyw liściastych. Skąd wzięła się jej nazwa? Określenie „lodowa” pochodzi najprawdopodobniej od odgłosu wydawanego w trakcie łamania liści warzywa, przypominającego kruszenie lodu.