Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal
105 przepisów - 21 dni

Składniki
400 gramów
600 gramów
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
240 gramów
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umytą, osuszoną i podzieloną na kawałki sałatę umieść w dużej misce.

Krok 2
Umytego i obranego ogórka pokrój na kawałki i posyp na sałatę.

Krok 3
Umyte pomidorki pokrój na połówki i wyłóż na sałatę.

Krok 4
Oczyszczoną cebulę pokrój na cieniutkie półksiężyce i posyp na sałatę.

Krok 5
Pokrojoną w kostkę polędwicę dołóż do reszty składników i wymieszaj.

Krok 6
Całość polej jogurtem wymieszanym z przeciśniętym czosnkiem. Podawaj z pieczywem.


Dobra rada:
Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, cynku, witaminy B1, miedzi, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, niacyna, foliany.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z polędwicą sopocką
Nie wiesz, co podać na dzisiejszą kolację? Twój apetyt zaspokoi sałatka z polędwicą sopocką. Posiłek serwuj z pełnoziarnistym żytnim pieczywem.
Dla kogo?
Sałatka to idealne rozwiązanie na kolację dla chcących zwiększyć ilość zjadanych witamin, składników mineralnych i błonnika. Przygotujesz ją szybko, prosto i z łatwo dostępnych produktów.
Na zdrowie!
Warzywa powinniśmy włączać do każdego posiłku. Pozwala to zaopatrzyć nasz organizm w potrzebne substancje odżywcze. Sałatka warzywna z dodatkiem polędwicy sopockiej dostarczy nie tylko dużej ilości witaminy C (44,8 mg, czyli 56% RWS) oraz potasu 1123,5 mg czyli 56% RWS) ale także witaminy B 12 (0,58 µg czyli 23%RWS) , którą można znaleźć tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Witamina B12 czyli kobalamina pomaga m.in. w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.
Czy wiesz, że?
Sałata lodowa to jedno z najchętniej kupowanych warzyw liściastych. Skąd wzięła się jej nazwa? Określenie „lodowa” pochodzi najprawdopodobniej od odgłosu wydawanego w trakcie łamania liści warzywa, przypominającego kruszenie lodu.