Sałatka z polędwicą sopocką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Sałatka z polędwicą sopocką

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

heart
115 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

600 gramów

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

240 gramów

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umytą, osuszoną i podzieloną na kawałki sałatę umieść w dużej misce.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 1

Krok 2

Umytego i obranego ogórka pokrój na kawałki i posyp na sałatę.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 2

Krok 3

Umyte pomidorki pokrój na połówki i wyłóż na sałatę.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 3

Krok 4

Oczyszczoną cebulę pokrój na cieniutkie półksiężyce i posyp na sałatę.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 4

Krok 5

Pokrojoną w kostkę polędwicę dołóż do reszty składników i wymieszaj.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 5

Krok 6

Całość polej jogurtem wymieszanym z przeciśniętym czosnkiem. Podawaj z pieczywem.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 6
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, cynku, witaminy B1, miedzi, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, niacyna, foliany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z polędwicą sopockąSałatka z polędwicą sopocką

Nie wiesz, co podać na dzisiejszą kolację? Twój apetyt zaspokoi sałatka z polędwicą sopocką. Posiłek serwuj z pełnoziarnistym żytnim pieczywem.

Dla kogo?

Sałatka to idealne rozwiązanie na kolację dla chcących zwiększyć ilość zjadanych witamin, składników mineralnych i błonnika. Przygotujesz ją szybko, prosto i z łatwo dostępnych produktów.

Na zdrowie!

Warzywa powinniśmy włączać do każdego posiłku. Pozwala to zaopatrzyć nasz organizm w potrzebne substancje odżywcze. Sałatka warzywna z dodatkiem polędwicy sopockiej dostarczy nie tylko dużej ilości witaminy C (44,8 mg, czyli 56% RWS) oraz potasu 1123,5 mg czyli 56% RWS) ale także witaminy B 12 (0,58 µg czyli 23%RWS) , którą można znaleźć tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Witamina B12 czyli kobalamina pomaga m.in. w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.

Czy wiesz, że?

Sałata lodowa to jedno z najchętniej kupowanych warzyw liściastych. Skąd wzięła się jej nazwa? Określenie „lodowa” pochodzi najprawdopodobniej od odgłosu wydawanego w trakcie łamania liści warzywa, przypominającego kruszenie lodu.