Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal
105 przepisów - 21 dni

Składniki
400 gramów
600 gramów
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
240 gramów
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umytą, osuszoną i podzieloną na kawałki sałatę umieść w dużej misce.

Krok 2
Umytego i obranego ogórka pokrój na kawałki i posyp na sałatę.

Krok 3
Umyte pomidorki pokrój na połówki i wyłóż na sałatę.

Krok 4
Oczyszczoną cebulę pokrój na cieniutkie półksiężyce i posyp na sałatę.

Krok 5
Pokrojoną w kostkę polędwicę dołóż do reszty składników i wymieszaj.

Krok 6
Całość polej jogurtem wymieszanym z przeciśniętym czosnkiem. Podawaj z pieczywem.


Dobra rada:
Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, cynku, witaminy B1, miedzi, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, niacyna, foliany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z polędwicą sopocką
Nie wiesz, co podać na dzisiejszą kolację? Twój apetyt zaspokoi sałatka z polędwicą sopocką. Posiłek serwuj z pełnoziarnistym żytnim pieczywem.
Dla kogo?
Sałatka to idealne rozwiązanie na kolację dla chcących zwiększyć ilość zjadanych witamin, składników mineralnych i błonnika. Przygotujesz ją szybko, prosto i z łatwo dostępnych produktów.
Na zdrowie!
Warzywa powinniśmy włączać do każdego posiłku. Pozwala to zaopatrzyć nasz organizm w potrzebne substancje odżywcze. Sałatka warzywna z dodatkiem polędwicy sopockiej dostarczy nie tylko dużej ilości witaminy C (44,8 mg, czyli 56% RWS) oraz potasu 1123,5 mg czyli 56% RWS) ale także witaminy B 12 (0,58 µg czyli 23%RWS) , którą można znaleźć tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Witamina B12 czyli kobalamina pomaga m.in. w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.
Czy wiesz, że?
Sałata lodowa to jedno z najchętniej kupowanych warzyw liściastych. Skąd wzięła się jej nazwa? Określenie „lodowa” pochodzi najprawdopodobniej od odgłosu wydawanego w trakcie łamania liści warzywa, przypominającego kruszenie lodu.