Składniki
1 sztuka
6 sztuk
8 łyżeczek
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzeć z olejem kostkę rosołową.
Krok 2
Natrzeć nią dokładnie pierś z kurczaka. Zostawić na 30 minut by mięso przeszło marynatą.
Krok 3
Usmażyć na rumiano na patelni grillowej. Odłożyć by ostygła i pokroić w cienkie plasterki na ukos.
Krok 4
Przygotować składniki (pokroić pomidory i ogórek) - podzielić na 2 części do każdych 3 kromek chleba. Rozkruszyć kostkę czosnkową. Robimy 2 porcje: Pierwszą kromkę chleba tostowego posmarować majonezem.
Krok 5
Ułożyć na nim plastry pieczonej piersi kurczaka.
Krok 6
Ułożyć plastry pomidora, ogórka, zieleninę - posypać rozkruszoną kostką czosnkową i posypać pieprzem. Przykryć posmarowaną (od spodu majonezem kromką chleba tostowego).
Krok 7
Powtórzyć wszystko od nowa. Znów posmarować wierzchnią warstwę chleba majonezem - ułożyć pokrojone mięso z piersi kurczaka - posmarować majonezem - nałożyć plastry pomidora, ogórka, zieleninę - posypać kostką czosnkową i popieprzyć. Trzecią kromkę posmarować lekko majonezem i posmarowaniem przykryć nią kanapkę z góry. Kanapkę przekroić na 2 trójkąty. Proponuje podawać w towarzystwie dodatków takich jak pikle, soki warzywne do popicia, sałatki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej