
Składniki
500 gramów
3 łyżki
400 gramów
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab umyj, oczyść, pokrój na porcje i lekko rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz przyprawą Knorr.

Krok 2
Ziemniaki obierz, zetrzyj ma tarce, odsącz z nadmiaru płynu. Masę ziemniaczaną połącz z żółtkami. Dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.

Krok 3
Mięso oprósz mąką i obłóż ziemniakami połączonymi z żółtkami.

Krok 4
Smaż całość na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.

Krok 5
Kotlety podawaj z ratatuj warzywnym.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab w ziemniakach
Często to panierka decyduje o finalnym smaku dania. Jeśli przygotujesz schab w ziemniakach, otrzymasz chrupiące, złociste kotlety, które będą wyśmienitą propozycją na codzienny obiad. Ich przygotowanie jest dość proste. Mięso musisz oczyścić, pokroić i delikatnie rozbić tłuczkiem, a następnie przyprawić. Panierkę zrobisz ze startych ziemniaków, żółtek oraz przypraw. Ziemniaczaną masą panieruj obtoczone wcześniej w mące kawałki schabu i smaż je na rozgrzanym oleju. Kiedy skórka stanie się złota i zwarta, danie będzie gotowe. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonego schabu w ziemniakach jest warzywne ratatouille z dużą ilością ziół. Możesz też podać mięso z sałatką ze świeżych warzyw, np. roszponki, pomidorków koktajlowych i awokado. Pyszne będą również zestawienia tej potrawy z warzywami na ciepło, chociażby brokułami lub duszoną marchewką. Jeśli jesteś miłośnikiem sosów, serwuj schab z sosem czosnkowym lub tatarskim. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić chrupiące kotlety ze złotą panierką. Wypróbuj ten przepis!