sezamki przepis – Zobacz na przepisy.pl

sezamki

Autor: ikchina

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku zrobiłam karmel. Do cukru dodałam wodę i poczekałam aż utworzy się płynny karmel. Wymieszałam z dwoma łyżkami miodu.

Krok 2

Teraz trzeba działać szybko. Przygotowałam sobie dwa arkusze papieru do pieczenia i wałek do ciasta. Do karmelu wrzuciłam sezam i szybko zamieszałam. Powinna utworzyć się gęsta masa.

Krok 3

Przekładam na jeden arkusz papieru i przykrywam drugim. Masę trzeba rozwałkować. Ściągamy górny arkusz papieru i kroimy sezamki w dowolne kształty. Trzeba to zrobić szybko bo karmel błyskawicznie zastyga. Odstawiamy na pół godziny i mamy gotowe sezamki.

ikchina

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krewetki czosnkowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej