sezamki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

sezamki

Autor: ikchina

ratingratingratingratingrating

2

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku zrobiłam karmel. Do cukru dodałam wodę i poczekałam aż utworzy się płynny karmel. Wymieszałam z dwoma łyżkami miodu.

Krok 2

Teraz trzeba działać szybko. Przygotowałam sobie dwa arkusze papieru do pieczenia i wałek do ciasta. Do karmelu wrzuciłam sezam i szybko zamieszałam. Powinna utworzyć się gęsta masa.

Krok 3

Przekładam na jeden arkusz papieru i przykrywam drugim. Masę trzeba rozwałkować. Ściągamy górny arkusz papieru i kroimy sezamki w dowolne kształty. Trzeba to zrobić szybko bo karmel błyskawicznie zastyga. Odstawiamy na pół godziny i mamy gotowe sezamki.

ikchina

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Marynowane pieczarki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej