sezamki

Autor: ikchina

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku zrobiłam karmel. Do cukru dodałam wodę i poczekałam aż utworzy się płynny karmel. Wymieszałam z dwoma łyżkami miodu.

Krok 2

Teraz trzeba działać szybko. Przygotowałam sobie dwa arkusze papieru do pieczenia i wałek do ciasta. Do karmelu wrzuciłam sezam i szybko zamieszałam. Powinna utworzyć się gęsta masa.

Krok 3

Przekładam na jeden arkusz papieru i przykrywam drugim. Masę trzeba rozwałkować. Ściągamy górny arkusz papieru i kroimy sezamki w dowolne kształty. Trzeba to zrobić szybko bo karmel błyskawicznie zastyga. Odstawiamy na pół godziny i mamy gotowe sezamki.

ikchina

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • sezamki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Nachos z serem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej