
Składniki
1 szczypta
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
500 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
null
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki umyj, usuń pestki, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Zalej 2-3 szklankami wody, dodaj sok z cytryny, cukry i przyprawy, gotuj na małym ogniu 10-15 minut.
Krok 3
Przecedź, a rozgotowane owoce przetrzyj przez sito i połącz z płynem, ponownie postaw na ogniu.
Krok 4
Białko ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier waniliowy i cukier puder.
Krok 5
Na delikatnie wrzącą zupę kładź piankowe kluseczki formując je za pomocą dwóch małych łyżeczek, gotuj 3-5 minut. Posyp cynamonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej