Śliwkowa z piankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śliwkowa z piankami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

500 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

null

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki umyj, usuń pestki, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Zalej 2-3 szklankami wody, dodaj sok z cytryny, cukry i przyprawy, gotuj na małym ogniu 10-15 minut.

Krok 3

Przecedź, a rozgotowane owoce przetrzyj przez sito i połącz z płynem, ponownie postaw na ogniu.

Krok 4

Białko ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier waniliowy i cukier puder.

Krok 5

Na delikatnie wrzącą zupę kładź piankowe kluseczki formując je za pomocą dwóch małych łyżeczek, gotuj 3-5 minut. Posyp cynamonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śliwkowa z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śliwkowa z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śliwkowa z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śliwkowa z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śliwkowa z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śliwkowa z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śliwkowa z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śliwkowa z piankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej