Śliwkowa z piankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śliwkowa z piankami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

500 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

null

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki umyj, usuń pestki, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Zalej 2-3 szklankami wody, dodaj sok z cytryny, cukry i przyprawy, gotuj na małym ogniu 10-15 minut.

Krok 3

Przecedź, a rozgotowane owoce przetrzyj przez sito i połącz z płynem, ponownie postaw na ogniu.

Krok 4

Białko ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier waniliowy i cukier puder.

Krok 5

Na delikatnie wrzącą zupę kładź piankowe kluseczki formując je za pomocą dwóch małych łyżeczek, gotuj 3-5 minut. Posyp cynamonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śliwkowa z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śliwkowa z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śliwkowa z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śliwkowa z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śliwkowa z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śliwkowa z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śliwkowa z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śliwkowa z piankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej