Smażony kurczak w sosie sojowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony kurczak w sosie sojowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

500 gramów

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na jak najcieńsze plastry, przełóż do miski, zalej sosem sojowym, wymieszaj i odstaw.

Krok 2

Cebule posiekaj i zeszklij na oleju.

Krok 3

Dodaj pół szklanki wody i sól. Podgrzewaj do czasu, gdy płyn całkowicie odparuje.

Krok 4

Dodaj mięso wraz z sosem i smaż na dużym ogniu mieszając przez kilka minut.

Krok 5

Dodaj sos z ostryg, wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze minutę. Dopraw pieprzem. Danie podawaj posypane dymką np. z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony kurczak w sosie sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony kurczak w sosie sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony kurczak w sosie sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony kurczak w sosie sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony kurczak w sosie sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony kurczak w sosie sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony kurczak w sosie sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony kurczak w sosie sojowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej