Śmietanowy tort z mandarynkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

0.5 szklanki

20 mililitrów

4 łyżeczki

1 opakowanie

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy stężeje, kroimy ją w kosteczkę. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Przestudzić, zmiksować, powoli wlewając śmietankę.

Krok 2

3 mandarynki kroimy w paski lub dużą kostkę.

Krok 3

Tortownicę smarujemy Kasią i układamy na spodzie tortownicy blat biszkoptowy. Rozkładamy na nim kostki galaretki i 1 pokrojoną mandarynkę. Zalewamy wszystko masą śmietanową i odstawiamy do schłodzenia.

Krok 4

Na tą masę rozkładamy cząstki ostatniej mandarynki.

Krok 5

Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

Krok 6

½ szklanki wody zagotowujemy z cukrem, wkładamy pozostałe 2 pokrojone mandarynki i gotujemy tak, by się rozgotowały, do tak powstałej masy mandarynkowej dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wlewamy nalewkę mandarynkową.

Krok 7

Gdy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na rozłożone mandarynki.

Krok 8

Zastudzony, gotowy śmietanowiec wyjmujemy z formy i smarujemy jego boki dżemem i obsypujemy płatkami migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śmietanowy tort z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śmietanowy tort z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śmietanowy tort z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śmietanowy tort z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śmietanowy tort z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śmietanowy tort z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śmietanowy tort z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej