Sorbet jagodowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sorbet jagodowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

2.5 szklanki

0.2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jagody wymieszaj z 0,2 szklanki cukru i rozgotuj na wolnym ogniu, po czym zdejmij i ostudź.

Krok 2

Dodaj dwie łyżki soku z cytryny i syrop z cukru i wszystko zmiksuj.

Krok 3

Teraz przetrzyj przez gęste sitko, wlej do miseczki i włóż do zamrażarki.

Krok 4

Do pozostałej 0,2 szklanki cukru dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz startą skórkę, pół szklanki wody i posiekaną gałązkę estragonu.

Krok 5

Wymieszaj i zagotuj, po czym przykryj sos, aby nasiąknął zapachem estragonu.

Krok 6

Przecedź i wstaw do lodówki. Sorbet mieszaj co pół godziny, aż całkiem zamarznie. Sorbet podawaj polany sosem oraz posypany całymi jagodami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Placuszki warzywne
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej