
Składniki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 sztuka
2 łyżki
1 pęczek
2.5 szklanki
0.2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jagody wymieszaj z 0,2 szklanki cukru i rozgotuj na wolnym ogniu, po czym zdejmij i ostudź.
Krok 2
Dodaj dwie łyżki soku z cytryny i syrop z cukru i wszystko zmiksuj.
Krok 3
Teraz przetrzyj przez gęste sitko, wlej do miseczki i włóż do zamrażarki.
Krok 4
Do pozostałej 0,2 szklanki cukru dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz startą skórkę, pół szklanki wody i posiekaną gałązkę estragonu.
Krok 5
Wymieszaj i zagotuj, po czym przykryj sos, aby nasiąknął zapachem estragonu.
Krok 6
Przecedź i wstaw do lodówki. Sorbet mieszaj co pół godziny, aż całkiem zamarznie. Sorbet podawaj polany sosem oraz posypany całymi jagodami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej