Sorbet jagodowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sorbet jagodowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

2.5 szklanki

0.2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jagody wymieszaj z 0,2 szklanki cukru i rozgotuj na wolnym ogniu, po czym zdejmij i ostudź.

Krok 2

Dodaj dwie łyżki soku z cytryny i syrop z cukru i wszystko zmiksuj.

Krok 3

Teraz przetrzyj przez gęste sitko, wlej do miseczki i włóż do zamrażarki.

Krok 4

Do pozostałej 0,2 szklanki cukru dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz startą skórkę, pół szklanki wody i posiekaną gałązkę estragonu.

Krok 5

Wymieszaj i zagotuj, po czym przykryj sos, aby nasiąknął zapachem estragonu.

Krok 6

Przecedź i wstaw do lodówki. Sorbet mieszaj co pół godziny, aż całkiem zamarznie. Sorbet podawaj polany sosem oraz posypany całymi jagodami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka szopska
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej