
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 kilograma
0.5 łyżki
1 litr
0.7 szklanki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Kurki obmyj osusz i pokrój na kawałki. Bulion Knorr przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
Krok 2
Posiekaną cebulę i oczyszczone grzyby zalej bulionem Knorr. Dodaj przyprawy i gotuj około 30 min.
Krok 3
Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż zmiękną.
Krok 4
Wlej śmietanę wymieszaną z mąką. Dodaj zgnieciony czosnek, dopraw solą i pieprzem. Udekoruj wiórkami parmezanu i posiekaną natka pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa z grzybami i parmezanem
W tym przepisie polsko-włoskie inspiracje zostają połączone w kremowej zupie z grzybami i parmezanem. Grzybami, których użyjesz do jej przygotowania są kurki, wyróżniające się swoim lekko korzennym i jednocześnie delikatnie pieprznym smakiem. To one nadają potrawie wykwintny charakter, dzięki czemu możesz ją podać nawet na eleganckiej kolacji. Do ugotowania zupy będziesz także potrzebować pokrojonej w kostkę cebuli oraz ziemniaków. Przypraw ją liściem laurowym, zielem angielskim, ząbkiem czosnku oraz szczyptą suszonego tymianku, który dobrze komponuje się ze smakiem kurek. Aby zabielić i zagęścić zupę, dodaj do niej kwaśną śmietanę wymieszaną z mąką pszenną. Dolewając ją do wywaru, uważaj, aby śmietana się nie zwarzyła. Zupę serwuj na gorąco, posypaną startym parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki. Będą do niej także pasowały grzanki lub kawałek świeżej, chrupiącej bagietki. Jeśli masz ochotę przyrządzić danie z kurkami, wypróbuj przepis na kremową zupę z grzybami i parmezanem.