Kremowa zupa z grzybami i parmezanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa z grzybami i parmezanem

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

0.5 łyżki

1 litr

0.7 szklanki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Kurki obmyj osusz i pokrój na kawałki. Bulion Knorr przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.

Krok 2

Posiekaną cebulę i oczyszczone grzyby zalej bulionem Knorr. Dodaj przyprawy i gotuj około 30 min.

Krok 3

Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż zmiękną.

Krok 4

Wlej śmietanę wymieszaną z mąką. Dodaj zgnieciony czosnek, dopraw solą i pieprzem. Udekoruj wiórkami parmezanu i posiekaną natka pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sajgonki po chińsku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z grzybami i parmezanemKremowa zupa z grzybami i parmezanem

W tym przepisie polsko-włoskie inspiracje zostają połączone w kremowej zupie z grzybami i parmezanem. Grzybami, których użyjesz do jej przygotowania są kurki, wyróżniające się swoim lekko korzennym i jednocześnie delikatnie pieprznym smakiem. To one nadają potrawie wykwintny charakter, dzięki czemu możesz ją podać nawet na eleganckiej kolacji. Do ugotowania zupy będziesz także potrzebować pokrojonej w kostkę cebuli oraz ziemniaków. Przypraw ją liściem laurowym, zielem angielskim, ząbkiem czosnku oraz szczyptą suszonego tymianku, który dobrze komponuje się ze smakiem kurek. Aby zabielić i zagęścić zupę, dodaj do niej kwaśną śmietanę wymieszaną z mąką pszenną. Dolewając ją do wywaru, uważaj, aby śmietana się nie zwarzyła. Zupę serwuj na gorąco, posypaną startym parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki. Będą do niej także pasowały grzanki lub kawałek świeżej, chrupiącej bagietki. Jeśli masz ochotę przyrządzić danie z kurkami, wypróbuj przepis na kremową zupę z grzybami i parmezanem.