Kremowa zupa z grzybami i parmezanem

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

0.5 łyżki

1 litr

0.7 szklanki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Kurki obmyj osusz i pokrój na kawałki. Bulion Knorr przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.

Krok 2

Posiekaną cebulę i oczyszczone grzyby zalej bulionem Knorr. Dodaj przyprawy i gotuj około 30 min.

Krok 3

Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż zmiękną.

Krok 4

Wlej śmietanę wymieszaną z mąką. Dodaj zgnieciony czosnek, dopraw solą i pieprzem. Udekoruj wiórkami parmezanu i posiekaną natka pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z grzybami i parmezanemKremowa zupa z grzybami i parmezanem

W tym przepisie polsko-włoskie inspiracje zostają połączone w kremowej zupie z grzybami i parmezanem. Grzybami, których użyjesz do jej przygotowania są kurki, wyróżniające się swoim lekko korzennym i jednocześnie delikatnie pieprznym smakiem. To one nadają potrawie wykwintny charakter, dzięki czemu możesz ją podać nawet na eleganckiej kolacji. Do ugotowania zupy będziesz także potrzebować pokrojonej w kostkę cebuli oraz ziemniaków. Przypraw ją liściem laurowym, zielem angielskim, ząbkiem czosnku oraz szczyptą suszonego tymianku, który dobrze komponuje się ze smakiem kurek. Aby zabielić i zagęścić zupę, dodaj do niej kwaśną śmietanę wymieszaną z mąką pszenną. Dolewając ją do wywaru, uważaj, aby śmietana się nie zwarzyła. Zupę serwuj na gorąco, posypaną startym parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki. Będą do niej także pasowały grzanki lub kawałek świeżej, chrupiącej bagietki. Jeśli masz ochotę przyrządzić danie z kurkami, wypróbuj przepis na kremową zupę z grzybami i parmezanem.