Sos gruszkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos gruszkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 szklanka

1 łyżka

0.2 szklanki

0.2 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skórkę z pomarańczy zdejmij i wrzuć na 3 minuty do wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą, osącz.

Krok 2

Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, drobno pokrój, włóż do rondla, skrop sokiem z cytryny, dodaj imbir, skórkę z cytryny, wodę, ocet i sok z pomarańczy.

Krok 3

Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do momentu gdy gruszki będą miękkie.

Krok 4

Dodaj cukier, goździki i cynamon, wlej wino i gotuj stale mieszając, do czasu gdy sos stanie się gęsty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos gruszkowySos gruszkowy

Przygotowujesz super deser, ale brakuje Ci tak zwanej kropki nad „i”? Chcesz zachwycić ukochaną osobę, lecz nie wiesz, z czym połączyć składniki, aby wyszło naprawdę WOW? Wypróbuj pyszny sos gruszkowy, który przygotować możesz o każdej porze roku – tutaj nie ma żadnych ograniczeń!

Dla kogo?

Sos gruszkowy oczaruje miłośników owoców, którzy nie boją się eksperymentów w kuchni. Dobrze jest próbować nowych smaków!

Na jaką okazję?

Przepis na sos gruszkowy rewelacyjnie sprawdzi się do niedzielnego ciasta, które potrzebuje urozmaicenia, ale także wzbogaci smak musów i deserów na bazie kremowych serków.

Czy wiesz, że?

Możesz urozmaicić sos gruszkowy. Do przepisu dodaj białe wytrawne wino, które świetnie podbije smak gruszki. Deser z jego dodatkiem nabierze wytworności.

Dla urozmaicenia

Z sosem gruszkowym najlepiej komponują się przyprawy takie jak cynamon czy goździki, ale możesz dodać do niego również inne warianty. Wanilia powinna sprawdzić się znakomicie! Jeśli chcesz, możesz udekorować gotowy deser listkiem mięty.