Składniki
500 gramów
1 szklanka
1 łyżka
0.2 szklanki
0.2 szklanki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skórkę z pomarańczy zdejmij i wrzuć na 3 minuty do wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą, osącz.
Krok 2
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, drobno pokrój, włóż do rondla, skrop sokiem z cytryny, dodaj imbir, skórkę z cytryny, wodę, ocet i sok z pomarańczy.
Krok 3
Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do momentu gdy gruszki będą miękkie.
Krok 4
Dodaj cukier, goździki i cynamon, wlej wino i gotuj stale mieszając, do czasu gdy sos stanie się gęsty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos gruszkowy
Przygotowujesz super deser, ale brakuje Ci tak zwanej kropki nad „i”? Chcesz zachwycić ukochaną osobę, lecz nie wiesz, z czym połączyć składniki, aby wyszło naprawdę WOW? Wypróbuj pyszny sos gruszkowy, który przygotować możesz o każdej porze roku – tutaj nie ma żadnych ograniczeń!
Dla kogo?
Sos gruszkowy oczaruje miłośników owoców, którzy nie boją się eksperymentów w kuchni. Dobrze jest próbować nowych smaków!
Na jaką okazję?
Przepis na sos gruszkowy rewelacyjnie sprawdzi się do niedzielnego ciasta, które potrzebuje urozmaicenia, ale także wzbogaci smak musów i deserów na bazie kremowych serków.
Czy wiesz, że?
Możesz urozmaicić sos gruszkowy. Do przepisu dodaj białe wytrawne wino, które świetnie podbije smak gruszki. Deser z jego dodatkiem nabierze wytworności.
Dla urozmaicenia
Z sosem gruszkowym najlepiej komponują się przyprawy takie jak cynamon czy goździki, ale możesz dodać do niego również inne warianty. Wanilia powinna sprawdzić się znakomicie! Jeśli chcesz, możesz udekorować gotowy deser listkiem mięty.