Sos gruszkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos gruszkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 szklanka

1 łyżka

0.2 szklanki

0.2 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skórkę z pomarańczy zdejmij i wrzuć na 3 minuty do wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą, osącz.

Krok 2

Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, drobno pokrój, włóż do rondla, skrop sokiem z cytryny, dodaj imbir, skórkę z cytryny, wodę, ocet i sok z pomarańczy.

Krok 3

Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do momentu gdy gruszki będą miękkie.

Krok 4

Dodaj cukier, goździki i cynamon, wlej wino i gotuj stale mieszając, do czasu gdy sos stanie się gęsty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ostra zapiekanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos gruszkowySos gruszkowy

Przygotowujesz super deser, ale brakuje Ci tak zwanej kropki nad „i”? Chcesz zachwycić ukochaną osobę, lecz nie wiesz, z czym połączyć składniki, aby wyszło naprawdę WOW? Wypróbuj pyszny sos gruszkowy, który przygotować możesz o każdej porze roku – tutaj nie ma żadnych ograniczeń!

Dla kogo?

Sos gruszkowy oczaruje miłośników owoców, którzy nie boją się eksperymentów w kuchni. Dobrze jest próbować nowych smaków!

Na jaką okazję?

Przepis na sos gruszkowy rewelacyjnie sprawdzi się do niedzielnego ciasta, które potrzebuje urozmaicenia, ale także wzbogaci smak musów i deserów na bazie kremowych serków.

Czy wiesz, że?

Możesz urozmaicić sos gruszkowy. Do przepisu dodaj białe wytrawne wino, które świetnie podbije smak gruszki. Deser z jego dodatkiem nabierze wytworności.

Dla urozmaicenia

Z sosem gruszkowym najlepiej komponują się przyprawy takie jak cynamon czy goździki, ale możesz dodać do niego również inne warianty. Wanilia powinna sprawdzić się znakomicie! Jeśli chcesz, możesz udekorować gotowy deser listkiem mięty.