
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 szklanka
30 gramów
2 łyżeczki
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory umyj i pokrój na kawałki. Zalej niedużą ilością gorącej wody.
Krok 2
Dodaj połowę ilości masła i duś do miękkości. Przetrzyj przez sito.
Krok 3
Z mąki i pozostałego tłuszczu zrób jasną zasmażkę, rozprowadź musem pomidorowym i bulionem Knorr.
Krok 4
Wszystko zagotuj. Dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos pomidorowy z jasną zasmażką
Bez jego dodatku trudno wyobrazić sobie gołąbki, kopytka czy makaron. Sos pomidorowy z jasną zasmażką stanowi doskonałe uzupełnienie wielu dań obiadowych. Przygotowany ze świeżych pomidorów jest delikatnie słodkawy i kwaśny. Dobrze podkreśla smak serwowanych z nim potraw. Przygotowując go, zalej najpierw wrzątkiem pokrojone na cząstki pomidory. Następnie dodaj do nich tłuszcz i duś, aż będą miękkie. Wtedy przetrzyj pomidory przez sito i połącz z zasmażką oraz bulionem – dzięki nim sos będzie gęsty i aksamitny. Na koniec zagotuj wszystko i dopraw do smaku. Wykorzystaj cukier i sok z cytryny. Dorzuć też zioła. Sprawdzą się: świeżo zmielony pieprz, bazylia czy oregano. Jeśli dodasz je w świeżej postaci, pamiętaj by potem zbyt długo nie gotować sosu. Zioła zachowają wtedy swój głęboki aromat. Dodatkowo sos już na talerzu posyp startym żółtym serem lub płatkami parmezanu. Szukasz smacznego uzupełnienia mięs, ryb lub gotowanych warzyw? Wykorzystaj sos pomidorowy z jasna zasmażką! Z podanego przepisu dowiesz się, jak go zrobić.