Sos pomidorowy z jasną zasmażką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy z jasną zasmażką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 szklanka

30 gramów

2 łyżeczki

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory umyj i pokrój na kawałki. Zalej niedużą ilością gorącej wody.

Krok 2

Dodaj połowę ilości masła i duś do miękkości. Przetrzyj przez sito.

Krok 3

Z mąki i pozostałego tłuszczu zrób jasną zasmażkę, rozprowadź musem pomidorowym i bulionem Knorr.

Krok 4

Wszystko zagotuj. Dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy z jasną zasmażką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy z jasną zasmażką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy z jasną zasmażką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy z jasną zasmażką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy z jasną zasmażką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy z jasną zasmażką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy z jasną zasmażką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowy z jasną zasmażką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szarlotka
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowy z jasną zasmażkąSos pomidorowy z jasną zasmażką

Bez jego dodatku trudno wyobrazić sobie gołąbki, kopytka czy makaron. Sos pomidorowy z jasną zasmażką stanowi doskonałe uzupełnienie wielu dań obiadowych. Przygotowany ze świeżych pomidorów jest delikatnie słodkawy i kwaśny. Dobrze podkreśla smak serwowanych z nim potraw. Przygotowując go, zalej najpierw wrzątkiem pokrojone na cząstki pomidory. Następnie dodaj do nich tłuszcz i duś, aż będą miękkie. Wtedy przetrzyj pomidory przez sito i połącz z zasmażką oraz bulionem – dzięki nim sos będzie gęsty i aksamitny. Na koniec zagotuj wszystko i dopraw do smaku. Wykorzystaj cukier i sok z cytryny. Dorzuć też zioła. Sprawdzą się: świeżo zmielony pieprz, bazylia czy oregano. Jeśli dodasz je w świeżej postaci, pamiętaj by potem zbyt długo nie gotować sosu. Zioła zachowają wtedy swój głęboki aromat. Dodatkowo sos już na talerzu posyp startym żółtym serem lub płatkami parmezanu. Szukasz smacznego uzupełnienia mięs, ryb lub gotowanych warzyw? Wykorzystaj sos pomidorowy z jasna zasmażką! Z podanego przepisu dowiesz się, jak go zrobić.