
Składniki
300 gramów
1 szklanka
1 szklanka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj porzeczki i obierz z szypułek. Wlej wodę i gotuj porzeczki. Następnie zmiksuj je blenderem lub przetrzyj na sicie.
Krok 2
W międzyczasie wymieszaj łyżkę mąki z częścią mleka, a resztę zagotuj. Gdy mleko zwiększy swoją temperaturę do około 90 stopni, dodaj mąkę i wymieszaj.
Krok 3
Dodaj również przetarte porzeczki i zagotuj. Jeśli chcesz, aby sos był słodki, możesz dodać cukier do gotujących się porzeczek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej