Sos porzeczkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos porzeczkowy

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj porzeczki i obierz z szypułek. Wlej wodę i gotuj porzeczki. Następnie zmiksuj je blenderem lub przetrzyj na sicie.

Krok 2

W międzyczasie wymieszaj łyżkę mąki z częścią mleka, a resztę zagotuj. Gdy mleko zwiększy swoją temperaturę do około 90 stopni, dodaj mąkę i wymieszaj.

Krok 3

Dodaj również przetarte porzeczki i zagotuj. Jeśli chcesz, aby sos był słodki, możesz dodać cukier do gotujących się porzeczek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej