Sos rodzynkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos rodzynkowy

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 dekagramy

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki moczyć w ciepłej wodzie około 2 godzin.

Krok 2

Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, rozprowadź z zimnym rosołem, dodać odcedzone rodzynki i gotować około 10 minut ciągle mieszając.

Krok 3

Przyprawić cukrem i octem. Podawać do potraw smażonych z mięsa i ryb.

Krok 4

Zagotuj szklankę wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr. Przestudź.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos rodzynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos rodzynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos rodzynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos rodzynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos rodzynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos rodzynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos rodzynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos rodzynkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej