Stateczki z jagodami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

1 szczypta

200 gramów

5 łyżek

1

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wodę i wszystko dokładnie wymieszać.

Krok 2

Wyrobić na gładkie ciasto, uformować kulkę, owinąć ją w przezroczystą folię i włożyć do lodówki na 15 minut.

Krok 3

Kasię wyjąć z lodówki i pokroić na 4-5 plastrów.

Krok 4

Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej delikatnie mąką. Na środku ułożyć obok siebie plastry Kasi. Boki ciasta ze wszystkich stron założyć do środka i mocno zacisnąć. Ciasto napełnione tłuszczem rozwałkować, a następnie złożyć z obu stron do środka aby było ono 3 – krotnie przełożone. Ciasto znów rozwałkować i złożyć jak wyżej i owinąwszy w folię włożyć do lodówki.

Krok 5

Ze schłodzonego ciasta francuskiego można wycinać łódeczki. W połowie z nich wykroić w ich środku prostokącik.

Krok 6

Całe kawałki smarujemy białkiem i nakładamy ciastko w wykrojonym środkiem.

Krok 7

Tak przygotowane stateczki nakładamy na blachę spłukaną wcześniej zimną wodą. Piec ok. 12 minut w temperaturze 225 stopni.

Krok 8

Upieczone ciasteczka pozostawić do ostygnięcia. Gdy będą zimne, smarujemy je konfiturą i napełniamy jagodami. Cukier puder i sok z cytryny mieszamy i zalewamy jagody oraz ozdabiamy ciasteczko.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stateczki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stateczki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stateczki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stateczki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stateczki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stateczki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stateczki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej