Świąteczny piernik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

284

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 puszka

200 gramów

200 gramów

4 sztuki

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżka

2 opakowania

1 opakowanie

1 opakowanie

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piernik najlepiej jest upiec na kilka dni przed Wigilią ( ja piekę go tydzień wcześniej i przekładam i ozdabiam dzień przed Wigilią). Smacznego!

Krok 2

Gdy piernik jest upieczony i wystudzony to ja zawsze przekładam go dżemem porzeczkowym i przyozdabiam bakaliami.

Krok 3

Gdy wszystkie składniki będą połączone w jednolita, gładką masę, to przelewamy ją do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą prostokątnej blachy i wkładamy blachę do piekarnika.

Krok 4

Gdy masa jest wystudzona to dodajemy jajka (po jednym) na zmianę z mąką.

Krok 5

Do garnka wrzucamy Kasię, kakao,rozpuszczoną kawę i mieszamy, czekając aż wszystkie składniki staną się płynne. Gdy masa jest płynna, to odstawiamy ją na bok aż wystygnie.

Krok 6

W garnku rozpuszczamy miód i cukier. Kiedy cukier się rozpuści w miodzie to powoli wlewamy gorącą wodę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczny piernikŚwiąteczny piernik

Jeśli szukasz przepisu na smaczny piernik przekładany dżemem, ta propozycja będzie dobrym rozwiązaniem. Białka i cukier utrzyj na puszystą masę (ostrożnie i stopniowo), dodając żółtka i kwaśną śmietanę. Miksuj na niskich obrotach, pamiętając, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Połącz wszystko z suchymi produktami, m.in. mąką (użyj pszennej, sprawdzi się najlepiej), bakaliami oraz cukrem waniliowym. Dodany miód, przyprawa do piernika i cynamon nadadzą wypiekowi intensywnego smaku. Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Kiedy piernik będzie już upieczony, odłóż go do ostygnięcia. Przekrój wypiek i posmaruj dżemem porzeczkowym lub śliwkowym z dodatkiem soku z pomarańczy. Piernik oblej polewą czekoladową, którą zrobisz, łącząc mocne kakao z mlekiem i sokiem z cytryny. Jeśli chcesz uatrakcyjnić wypiek, możesz stworzyć świąteczny wzór z całych lub posiekanych bakalii: suszonych moreli, kandyzowanych wiśni, wiórków kokosowych, rodzynek oraz orzechów. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj tę smaczną, słodką przekąskę.