Świąteczny placek makowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

129

390 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1339 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

300 gramów

125 gramów

nadzienie:

1 opakowanie

100 gramów

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem. Następnie przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Świąteczny placek makowy - Krok 1

Krok 2

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij koło o średnicy 30 cm. Ciastem wylep spód i boki tortownicy. Nakłuj widelcem. Wstaw do zamrażarki.

Świąteczny placek makowy - Krok 2

Krok 3

Jajka ubij na puch z cukrem. Wymieszaj z masą makową i kaszą manną.

Świąteczny placek makowy - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowaną masę wymieszaj z bakaliami i wyłóż na schłodzony spód.

Świąteczny placek makowy - Krok 4

Krok 5

Pozostałe ciasto rozwałkuj i wytnij z niego foremkami małe gwiazdeczki. Z ciasta możesz również zrobić wałeczki i ułożyć z nich na cieście kratkę.

Świąteczny placek makowy - Krok 5

Krok 6

Gwiazdki z ciasta ułóż na masie makowej. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-50 minut w 180 st.C.

Świąteczny placek makowy - Krok 6
8

Opinie o przepisie

  • Sylwia  Koch

    Sylwia Koch

    Piękę już któryś raz. Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dopierała

    Anna Dopierała

    pyszne:)polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Majda

    Alicja Majda

    Udało się :) Proste i pięknie wygląda :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Stankiewicz

    Marzena Stankiewicz

    Jakie opakowanie masy:duża czy mała puszka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Luszcz

    Daniel Luszcz

    Proste,szybkie,pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Czyż

    Bożena Czyż

    i w takiej postaci będą wigilijne makowki na moim stole

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wierzchołowska

    Halina Wierzchołowska

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Cholewczynska

    Violetta Cholewczynska

    wyśmienicie

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczny placek makowyŚwiąteczny placek makowy

Świąteczny placek makowy to połączenie cienkiego kruchego ciasta i dużej ilości słodkiej masy makowej z bakaliami. Oprócz tego wyjątkowo efektownie prezentuje się na bożonarodzeniowym stole. Dzięki prostocie wykonania jest dobrą alternatywą dla bardziej pracochłonnej strucli. Kruche ciasto do placka zawiera jedynie podstawowe składniki, czyli mąkę, cukier, jajka i kostkę do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto, po czym odstaw je do lodówki – schłodzone będzie łatwiej rozwałkować. Nadzienie makowe przygotujesz ze zmielonego maku, jajek, cukru i kaszy manny. Na koniec dodaj do niego bakalie, np. orzechy włoskie i laskowe oraz rodzynki. Gotową masę wyłóż na ciasto, którym wcześniej została dokładnie wyklejona tortownica. Z pozostałego kruchego ciasta wytnij metalowymi lub plastikowymi foremkami do ciasteczek kształty gwiazdek i ułóż je na wierzchu masy makowej. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na pyszny świąteczny wypiek z makiem i podziel się swoją opinią o nim. Życzymy smacznego.