Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Szakszuka – jajka duszone w warzywach

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

14

365 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

8 łyżeczek

4 łyżeczki

2 sztuki

8 sztuk

4 łyżeczki

4 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

4 garść

400 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Warzywa pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek. Smaż około minuty. Następnie dodaj cukinię, podduś, a gdy cukinia będzie miękka dodaj pomidory i szpinak. Do smaku możesz doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Szakszuka – jajka duszone w warzywach - Krok 1

Krok 2

W uduszonych warzywach zrób małe wgłębienie i wbij w nie jajko. Patelnię przykryj pokrywką i poczekaj, aż jajko się zetnie.

Szakszuka – jajka duszone w warzywach - Krok 2

Krok 3

Danie podawaj posypane szczypiorkiem z pieczywem żytnim posmarowanym Florą ProActiv.

Szakszuka – jajka duszone w warzywach - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, potasu, miedzi, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, witaminy D, folianów.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szakszuka – jajka duszone w warzywachSzakszuka – jajka duszone w warzywach

Jajka praktycznie w każdym wydaniu smakują znakomicie i polecają się na śniadanie. Masz ochotę na ich nową odsłonę? Przyrządź egzotycznie brzmiące danie – szakszuka – jajka duszone w warzywach.

Dla kogo?

Szakszuka to danie idealne dla osób poszukujących niecodziennych i ciekawych rozwiązań. Z pewnością zachwyci Cię gamą smaków, barw i kuszących aromatów, obalając mit, że bycie na diecie obniżającej cholesterol oznacza wiele wyrzeczeń.

Na zdrowie!

Ten posiłek to dobre źródło łatwo przyswajalnego białka (11,6 g, czyli 23,2% RWS) oraz wielu witamin i składników mineralnych, na których obecność w zwykłej jajecznicy nie moglibyśmy liczyć. To dzięki warzywom danie jest bogatym źródłem witamin A (669,9 µg czyli 83,7% RWS), C (67,3 mg, czyli 84%RWS), B6 (0,5 mg, czyli 35,7% RWS) i folianów (219,4µg, czyli 109,7% RWS.

Czy wiesz, że?

Szakszuka to tradycyjne danie kuchni tunezyjskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „wielki bałagan”.