Szarpaniec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarpaniec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

450 gramów

80 gramów

1.5 łyżeczki

1.5 łyżki

5 sztuk

250 gramów

pianka:

5 sztuk

250 gramów

1 łyżka

oraz:

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki pszennej wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj żółtka i masło. Zagnieć całość.

Szarpaniec - Krok 1

Krok 2

Podziel masę na trzy porcje. Do jednej z nich dodaj kakao. Zagnieć ponownie. Włóż 3 porcje ciasta do zamrażarki na ok. 45 minut.

Szarpaniec - Krok 2

Krok 3

Wyciągnij jedną jasną porcję ciasta z zamrażarki po wskazanym czasie. Zetrzyj na dno blaszki. Uklep palcami. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż dżem porzeczkowy.

Szarpaniec - Krok 3

Krok 4

Następnie wyjmij z zamrażarki porcję ciasta z dodatkiem kakao. Zetrzyj na dżem.

Szarpaniec - Krok 4

Krok 5

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier. Na koniec wsyp też mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłóż na kakaową część ciasta.

Szarpaniec - Krok 5

Krok 6

Na koniec zetrzyj ostatnią, jasną część ciasta z zamrażarki. Włóż ciasto do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 minut. Wystudź przed podaniem.

Szarpaniec - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarpaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarpaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarpaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarpaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarpaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarpaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarpaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarpaniec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzarpaniecSzarpaniec

Ciasta wielowarstwowe zwykle kojarzone są z ogromem pracy, jaki trzeba włożyć w ich przygotowanie. Nic bardziej mylnego, czego dowodem jest szarpaniec. Ciasto ściera się na tarce, dzięki czemu nie musicie używać wałka! Z naszym przepisem na szarpaniec poradzi sobie każdy – nawet ci z was, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z domowymi wypiekami. Co więcej – do szarpańca nie potrzebujecie wielu składników. Wystarczy kilka podstawowych produktów, które połączone ze sobą stworzą pyszne, delikatne i aromatyczne ciasto.

Dla kogo?

Jeśli lubisz proste i szybkie przepisy na desery – ciasto szarpaniec jest zdecydowanie dla ciebie!

Na jaką okazję?

Szarpaniec jest ciastem uniwersalnym, które sprawdzi się zawsze. Możesz więc przygotować go na wyjątkowe okazje, ale także wtedy, gdy będziesz mieć ochotę na coś słodkiego.

Czy wiesz, że?

Aby łatwo ubić pianę z białek do przepisu na ciasto szarpaniec, jajka warto wcześniej schłodzić. Pamiętaj także, żeby naczynie, w którym przygotowujesz pianę, nie było mokre ani tłuste, a szczypta soli dodana do masy białkowej przyspieszy jej ubijanie.

Dla urozmaicenia:

Szarpańca możesz podawać z odrobiną bitej śmietany, a latem – z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.