Składniki
ciasto:
450 gramów
80 gramów
1.5 łyżeczki
1.5 łyżki
5 sztuk
250 gramów
pianka:
5 sztuk
250 gramów
1 łyżka
oraz:
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki pszennej wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj żółtka i masło. Zagnieć całość.
Krok 2
Podziel masę na trzy porcje. Do jednej z nich dodaj kakao. Zagnieć ponownie. Włóż 3 porcje ciasta do zamrażarki na ok. 45 minut.
Krok 3
Wyciągnij jedną jasną porcję ciasta z zamrażarki po wskazanym czasie. Zetrzyj na dno blaszki. Uklep palcami. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż dżem porzeczkowy.
Krok 4
Następnie wyjmij z zamrażarki porcję ciasta z dodatkiem kakao. Zetrzyj na dżem.
Krok 5
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier. Na koniec wsyp też mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłóż na kakaową część ciasta.
Krok 6
Na koniec zetrzyj ostatnią, jasną część ciasta z zamrażarki. Włóż ciasto do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 minut. Wystudź przed podaniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szarpaniec
Ciasta wielowarstwowe zwykle kojarzone są z ogromem pracy, jaki trzeba włożyć w ich przygotowanie. Nic bardziej mylnego, czego dowodem jest szarpaniec. Ciasto ściera się na tarce, dzięki czemu nie musicie używać wałka! Z naszym przepisem na szarpaniec poradzi sobie każdy – nawet ci z was, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z domowymi wypiekami. Co więcej – do szarpańca nie potrzebujecie wielu składników. Wystarczy kilka podstawowych produktów, które połączone ze sobą stworzą pyszne, delikatne i aromatyczne ciasto.
Dla kogo?
Jeśli lubisz proste i szybkie przepisy na desery – ciasto szarpaniec jest zdecydowanie dla ciebie!
Na jaką okazję?
Szarpaniec jest ciastem uniwersalnym, które sprawdzi się zawsze. Możesz więc przygotować go na wyjątkowe okazje, ale także wtedy, gdy będziesz mieć ochotę na coś słodkiego.
Czy wiesz, że?
Aby łatwo ubić pianę z białek do przepisu na ciasto szarpaniec, jajka warto wcześniej schłodzić. Pamiętaj także, żeby naczynie, w którym przygotowujesz pianę, nie było mokre ani tłuste, a szczypta soli dodana do masy białkowej przyspieszy jej ubijanie.
Dla urozmaicenia:
Szarpańca możesz podawać z odrobiną bitej śmietany, a latem – z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.