Szaszłyki z indyka obtoczone w pistacjach
średnie
2 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najlepsze są z grilla. Ale zimą możesz je też upiec w piekarniku z włączonym grillem, ustawiając temperaturę na 180 stopni. Niezłe będą tez z patelni grillowej.
Krok 2
Namocz w zimnej wodzie drewniane szpadki do szaszłyków, aby nie spaliły się w trakcie grillowania. Połowę mięsa włóż do miseczki, polej sokiem z limonki, posól, popieprz, wymieszaj. Pistacje zmiksuj z bazylią. Białko przypraw pieprzem i roztrzep widelcem. Resztę mięsa posól i popieprz, zanurzaj najpierw w białku, potem w pistacjach. Na szpadki nadziewaj kolejno po kawałku: papryki, indyka marynowanego w soku z limonki, pomidora, indyka panierowanego i papryki. Gotowe szaszłyki oprósz pieprzem i pokruszoną mini kostką czosnkową, układaj na rozgrzanym ruszcie i grilluj 10-15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej