Szaszłyki z indyka obtoczone w pistacjach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z indyka obtoczone w pistacjach

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

23 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najlepsze są z grilla. Ale zimą możesz je też upiec w piekarniku z włączonym grillem, ustawiając temperaturę na 180 stopni. Niezłe będą tez z patelni grillowej.

Krok 2

Namocz w zimnej wodzie drewniane szpadki do szaszłyków, aby nie spaliły się w trakcie grillowania. Połowę mięsa włóż do miseczki, polej sokiem z limonki, posól, popieprz, wymieszaj. Pistacje zmiksuj z bazylią. Białko przypraw pieprzem i roztrzep widelcem. Resztę mięsa posól i popieprz, zanurzaj najpierw w białku, potem w pistacjach. Na szpadki nadziewaj kolejno po kawałku: papryki, indyka marynowanego w soku z limonki, pomidora, indyka panierowanego i papryki. Gotowe szaszłyki oprósz pieprzem i pokruszoną mini kostką czosnkową, układaj na rozgrzanym ruszcie i grilluj 10-15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z indyka obtoczone w pistacjach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z indyka obtoczone w pistacjach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z indyka obtoczone w pistacjach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z indyka obtoczone w pistacjach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z indyka obtoczone w pistacjach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z indyka obtoczone w pistacjach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z indyka obtoczone w pistacjach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z indyka obtoczone w pistacjach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej