Szaszłyki z indyka obtoczone w pistacjach

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

23 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

0 gramów

1 sztuka

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najlepsze są z grilla. Ale zimą możesz je też upiec w piekarniku z włączonym grillem, ustawiając temperaturę na 180 stopni. Niezłe będą tez z patelni grillowej.

Krok 2

Namocz w zimnej wodzie drewniane szpadki do szaszłyków, aby nie spaliły się w trakcie grillowania. Połowę mięsa włóż do miseczki, polej sokiem z limonki, posól, popieprz, wymieszaj. Pistacje zmiksuj z bazylią. Białko przypraw pieprzem i roztrzep widelcem. Resztę mięsa posól i popieprz, zanurzaj najpierw w białku, potem w pistacjach. Na szpadki nadziewaj kolejno po kawałku: papryki, indyka marynowanego w soku z limonki, pomidora, indyka panierowanego i papryki. Gotowe szaszłyki oprósz pieprzem i pokruszoną mini kostką czosnkową, układaj na rozgrzanym ruszcie i grilluj 10-15 minut.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej