Szwedzkie ziemniaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szwedzkie ziemniaczki

Autor: ilka_86

ratingratingratingratingrating

2

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać. Każdego z ziemniaków położyć na łyżce i ponacinać w plasterki ok. 3 mm, aż do brzegów łyżki. Uwaga, żeby ich nie przeciąć.

Krok 2

Ziemniaki obgotować w wodzie na pół miękko (wtedy skraca się czas ich pieczenia), odsączyć delikatnie, ułożyć na natłuszczonej żaroodpornej formie, polać olejem, posolić, popieprzyć, posypać ulubionymi ziołami oraz przyprawami.

Krok 3

Jedną część posypałam papryką orz przyprawą do pizzy, a drugą przyprawą do grilla oraz curry. Położyć formę aluminiową na ruszt i piec ziemniaczki ok. 40 min. Od czasu do czasu polać je tłuszczem z formy. Podawać do mięska z ulubioną surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szwedzkie ziemniaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szwedzkie ziemniaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szwedzkie ziemniaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szwedzkie ziemniaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szwedzkie ziemniaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szwedzkie ziemniaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szwedzkie ziemniaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szwedzkie ziemniaczki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej