Szwedzkie ziemniaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szwedzkie ziemniaczki

Autor: ilka_86

ratingratingratingratingrating

2

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać. Każdego z ziemniaków położyć na łyżce i ponacinać w plasterki ok. 3 mm, aż do brzegów łyżki. Uwaga, żeby ich nie przeciąć.

Krok 2

Ziemniaki obgotować w wodzie na pół miękko (wtedy skraca się czas ich pieczenia), odsączyć delikatnie, ułożyć na natłuszczonej żaroodpornej formie, polać olejem, posolić, popieprzyć, posypać ulubionymi ziołami oraz przyprawami.

Krok 3

Jedną część posypałam papryką orz przyprawą do pizzy, a drugą przyprawą do grilla oraz curry. Położyć formę aluminiową na ruszt i piec ziemniaczki ok. 40 min. Od czasu do czasu polać je tłuszczem z formy. Podawać do mięska z ulubioną surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szwedzkie ziemniaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szwedzkie ziemniaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szwedzkie ziemniaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szwedzkie ziemniaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szwedzkie ziemniaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szwedzkie ziemniaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szwedzkie ziemniaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szwedzkie ziemniaczki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej