Szybki Piernik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij
Szybki Piernik

Składniki

ciasto:

4 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

9 sztuk

1 opakowanie

3 łyżeczki

1 łyżka

polewa:

125 gramów

100 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: żółtka ubić z cukrem.

Krok 2

Dodawać miód, olej, śmietanę i ubijać

Krok 3

Wysypać mąkę, proszek, przyprawę do piernika i sodę. Wymieszać łyżką.

Krok 4

Na sam koniec dodać ubite białka.

Krok 5

Ciasto wlać do dwóch wąskich foremek.

Krok 6

Polewa: Kasię roztopić z czekoladą.

Krok 7

Szybki piernik: Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć dżemem i polać przestudzoną polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki PiernikSzybki Piernik

Jeśli szukasz przepisu na szybki i smaczny wypiek, to ten piernik jest właśnie dla Ciebie. Możesz zrobić go dosłownie na ostatnią chwilę, ponieważ to pyszne ciasto przygotowuje się w kilkadziesiąt minut. Sprawdzi się idealnie nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale również jako codzienna przekąska. Żeby je przygotować, potrzebujesz m.in. dżemu brzoskwiniowego. Jeżeli za nim nie przepadasz, użyj śliwkowego albo porzeczkowego. Dodaj kakao i cynamon albo przyprawę do piernika. Jajka z cukrem zmiksuj na jasną, puszystą masę. Wsypując resztę składników, miksuj wszystko na niskich obrotach. Ciasto piecz w dwóch wąskich foremkach – nie zapomnij wcześniej ich natłuścić. Kiedy wypiek ostygnie, przekrój go na dwie lub trzy części i przełóż dżemem. Ozdób przestudzoną polewą i orzechami. Mogą być migdały, orzechy laskowe albo włoskie. Dodatkowo posyp rodzynkami i żurawiną. Podawaj na dużym półmisku z ciepłą herbatą lub czekoladą. Koniecznie zainspiruj się naszym prostym przepisem. Życzymy smacznego!