"SZYBKI" PIERNIK

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

68 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

0.75 szklanki

1 szklanka

3 szklanki

4 sztuki

10 dekagramów

3 dekagramy

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

przełożenie:

1 słoik

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miód, Kasię, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem i ostudzić.

Krok 2

Do ostudzonej masy dodać po kolei cukier, mleko, kakao, żółtka i mąkę wymieszaną z sodą.

Krok 3

Każdy następny składnik dodawać po dokładnym wymieszaniu poprzedniego.

Krok 4

Białka ubić i na koniec delikatnie wymieszać z masą.

Krok 5

Ciasto przełożyć do formy. Piec ok. 1 godziny w temp. 170˚C.

Krok 6

Wystudzić, przełożyć powidłami (powidła zagrzać do momentu zagotowania, po czym ściągnąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać).

2

Opinie o przepisie

  • Bożena Fesser Kapuścik

    Bożena Fesser Kapuścik , 27.01.2018

    nie mogliśmy się najeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Fesser Kapuścik

    Bożena Fesser Kapuścik , 22.12.2017

    niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • "SZYBKI" PIERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • "SZYBKI" PIERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • "SZYBKI" PIERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • "SZYBKI" PIERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • "SZYBKI" PIERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • "SZYBKI" PIERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • "SZYBKI" PIERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Piernikowe domki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - "SZYBKI" PIERNIK"SZYBKI" PIERNIK

Jeśli szukasz inspiracji na świąteczny i szybki do zrobienia wypiek, to zapoznaj się z tym przepisem na piernik. Sprawdzi się nie tylko na stole wigilijnym, ale i na co dzień, jako przekąska do kawy czy herbaty. Wystarczy, że przygotujesz masę, łącząc suche i mokre składniki. Pamiętaj, aby mieszać je, stopniowo dodając kolejne produkty. Przyprawa do piernika i cynamon nadadzą wypiekowi intensywnego, korzennego aromatu. Dodatek sody sprawi natomiast, że będzie pulchny. Sekretem dobrego piernika jest ubicie białek na sztywną pianę i delikatne połączenie z powstałą masą. Formę wysmaruj i posyp bułką tartą, następnie przełóż do niej ciasto. Kiedy będzie już upieczone, odstaw je do ostygnięcia. Przekrój na trzy części i przełóż kwaskowatym dżemem (wybierz śliwkowy albo z czarnej porzeczki) połączonym z galaretką cytrynową. Udekoruj całość polewą z gorzkiej lub mlecznej czekolady, posyp zmielonymi orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi, kandyzowanymi owocami albo rodzynkami. Wypróbuj nasz przepis na ten szybki piernik.