Szybki Piernik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

133

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 szklanka

0.75 szklanki

1 szklanka

3 szklanki

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miód, Kasię, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem i ostudzić.

Krok 2

Do ostudzonej masy dodać po kolei cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszana z sodą.

Krok 3

Każdy następny składnik dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego.

Krok 4

Białka ubić i na koniec delikatnie wymieszać z masą.

Krok 5

Ciasto przełożyć do dwóch mniejszych keksówek lub formy prostokątnej. Ja użyłam formy o wymiarach 30 x 25. Piernik wyszedł wysoki na 6 cm.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej