Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
0.5 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
1 kilogram
0.5 pęczka
1 opakowanie
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Krok 2
Przełóż szynkę do brytfanny i polej bulionem. Piecz około 50 minut w temperaturze 200 stopni, polewając co jakiś czas powstającym sosem.
Krok 3
Jajko, bułkę tartą, olej i musztardę starannie wymieszaj.
Krok 4
Świeży tymianek umyj, osusz, drobno pokrój, dodaj do pasty, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Upieczoną szynkę ostudź. Wierzch i boki posmaruj przygotowaną pastą tymiankową.
Krok 6
Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni do czasu, gdy skórka będzie rumiana.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej