Składniki
750 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę posiekaj.
Krok 2
Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem, smaż na średnim ogniu aż się zeszkli.
Krok 3
W salaterce roztrzep jajka, dopraw solą i pieprzem. Dodaj ziemniaki i całość przełóż na patelnię. Zmniejsz ogień. Smaż pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 10 minut z pierwszej strony.
Krok 4
Gotuj całość do czasu aż jajko się zetnie całkowicie.
Krok 5
Przy pomocy płaskiej pokrywki ostrożnie przewróć tortillę na drugą stronę, gotuj przez kolejne 5 minut. Przełóż na talerz i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej