Składniki
400 mililitrów
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
500 gramów
1 kilogram
4 łyżki
6 łyżek
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w cienkie paski, wymieszaj z 4 łyżkami sosu rybnego i odstaw na 15 minut.
Krok 2
Z wierzchu mleka kokosowego zbierz kilka łyżek śmietany, wlej ją do głębokiej patelni, doprowadź do wrzenia.
Krok 3
Dodaj pastę curry, smaż na małym ogniu około 2 minut. Powoli wlej 6 łyżek mleka kokosowego. Smaż 1 minutę.
Krok 4
Dodaj mięso, smaż 4 minuty.
Krok 5
Następnie dodaj opłukane pędy bambusa, cukier, liście limonki i resztę mleka. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut na małym ogniu.
Krok 6
Dopraw resztą sosu rybnego, sokiem z limonki i chili
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej