Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa
średnie
30 osób zapisało

Składniki
400 mililitrów
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
500 gramów
1 kilogram
4 łyżki
6 łyżek
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w cienkie paski, wymieszaj z 4 łyżkami sosu rybnego i odstaw na 15 minut.
Krok 2
Z wierzchu mleka kokosowego zbierz kilka łyżek śmietany, wlej ją do głębokiej patelni, doprowadź do wrzenia.
Krok 3
Dodaj pastę curry, smaż na małym ogniu około 2 minut. Powoli wlej 6 łyżek mleka kokosowego. Smaż 1 minutę.
Krok 4
Dodaj mięso, smaż 4 minuty.
Krok 5
Następnie dodaj opłukane pędy bambusa, cukier, liście limonki i resztę mleka. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut na małym ogniu.
Krok 6
Dopraw resztą sosu rybnego, sokiem z limonki i chili
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























