Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 mililitrów

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

500 gramów

1 kilogram

4 łyżki

6 łyżek

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie paski, wymieszaj z 4 łyżkami sosu rybnego i odstaw na 15 minut.

Krok 2

Z wierzchu mleka kokosowego zbierz kilka łyżek śmietany, wlej ją do głębokiej patelni, doprowadź do wrzenia.

Krok 3

Dodaj pastę curry, smaż na małym ogniu około 2 minut. Powoli wlej 6 łyżek mleka kokosowego. Smaż 1 minutę.

Krok 4

Dodaj mięso, smaż 4 minuty.

Krok 5

Następnie dodaj opłukane pędy bambusa, cukier, liście limonki i resztę mleka. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut na małym ogniu.

Krok 6

Dopraw resztą sosu rybnego, sokiem z limonki i chili

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pizza kebabowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej