Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 mililitrów

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

500 gramów

1 kilogram

4 łyżki

6 łyżek

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie paski, wymieszaj z 4 łyżkami sosu rybnego i odstaw na 15 minut.

Krok 2

Z wierzchu mleka kokosowego zbierz kilka łyżek śmietany, wlej ją do głębokiej patelni, doprowadź do wrzenia.

Krok 3

Dodaj pastę curry, smaż na małym ogniu około 2 minut. Powoli wlej 6 łyżek mleka kokosowego. Smaż 1 minutę.

Krok 4

Dodaj mięso, smaż 4 minuty.

Krok 5

Następnie dodaj opłukane pędy bambusa, cukier, liście limonki i resztę mleka. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut na małym ogniu.

Krok 6

Dopraw resztą sosu rybnego, sokiem z limonki i chili

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Cynamonki
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej