Ryż puddingowy z mango przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż puddingowy z mango

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.25 szklanki

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

1 szklanka

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż zalej zimną wodą i odcedź po godzinie.

Krok 2

Przełóż go do garnka, wlej mleko, wodę, dodaj cukier oraz sól. Gotuj przez 10 minut bez przykrycia, aby ryż wchłonął całą wodę.

Krok 3

Ryż zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 5 minut.

Krok 4

Teraz ryż przełóż do miseczki i gotuj na parze jeszcze przez 15-20 minut, aby był miękki.

Krok 5

Mango obierz, pokrój na kawałki i podawaj na ostudzonym ryżu. Mango możesz zastąpić innymi owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż puddingowy z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż puddingowy z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż puddingowy z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż puddingowy z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż puddingowy z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż puddingowy z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż puddingowy z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż puddingowy z mango - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej