Ryż z trawą cytrynową po tajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z trawą cytrynową po tajsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.75 szklanki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szklanka

2 sztuki

0.25 łyżeczki

0.75 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozgrzej 1,5 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę oraz kurkumę. Smaż 5 minut stale mieszając.

Krok 2

Połącz z ryżem, dodaj wodę, trawę cytrynową, sól i zagotuj.

Krok 3

Przykryj i gotuj aż ryż wchłonie całą wodę. Zdejmij z ognia, ale nie odkrywaj jeszcze przez 10 minut.

Krok 4

Wyjmij z ryżu trawę cytrynową.

Krok 5

Ponownie rozgrzej olej, wrzuć dymkę i smaż przez minutę. Wymieszaj z ryżem. Przypraw do smaku solą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej