
Składniki
1.75 szklanki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 szklanka
2 sztuki
0.25 łyżeczki
0.75 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu rozgrzej 1,5 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę oraz kurkumę. Smaż 5 minut stale mieszając.
Krok 2
Połącz z ryżem, dodaj wodę, trawę cytrynową, sól i zagotuj.
Krok 3
Przykryj i gotuj aż ryż wchłonie całą wodę. Zdejmij z ognia, ale nie odkrywaj jeszcze przez 10 minut.
Krok 4
Wyjmij z ryżu trawę cytrynową.
Krok 5
Ponownie rozgrzej olej, wrzuć dymkę i smaż przez minutę. Wymieszaj z ryżem. Przypraw do smaku solą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej