Ryż z trawą cytrynową po tajsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

377

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.75 szklanki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szklanka

2 sztuki

0.25 łyżeczki

0.75 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozgrzej 1,5 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę oraz kurkumę. Smaż 5 minut stale mieszając.

Krok 2

Połącz z ryżem, dodaj wodę, trawę cytrynową, sól i zagotuj.

Krok 3

Przykryj i gotuj aż ryż wchłonie całą wodę. Zdejmij z ognia, ale nie odkrywaj jeszcze przez 10 minut.

Krok 4

Wyjmij z ryżu trawę cytrynową.

Krok 5

Ponownie rozgrzej olej, wrzuć dymkę i smaż przez minutę. Wymieszaj z ryżem. Przypraw do smaku solą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej