Ryż z trawą cytrynową po tajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z trawą cytrynową po tajsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.75 szklanki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szklanka

2 sztuki

0.25 łyżeczki

0.75 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozgrzej 1,5 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę oraz kurkumę. Smaż 5 minut stale mieszając.

Krok 2

Połącz z ryżem, dodaj wodę, trawę cytrynową, sól i zagotuj.

Krok 3

Przykryj i gotuj aż ryż wchłonie całą wodę. Zdejmij z ognia, ale nie odkrywaj jeszcze przez 10 minut.

Krok 4

Wyjmij z ryżu trawę cytrynową.

Krok 5

Ponownie rozgrzej olej, wrzuć dymkę i smaż przez minutę. Wymieszaj z ryżem. Przypraw do smaku solą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z trawą cytrynową po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej