Tarta z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami
średnie
39 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
270 gramów
130 gramów
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
7 sztuk
300 gramów
300 gramów
3 sztuki
3 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 szczypta
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko wyrobić przy pomocy malaksera lub ręcznie. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Po wyjęciu ciasta z lodówki, cienko je rozwałkować i przełożyć do formy, dokładnie wylepiając nim jej dno i boki. Ciasto w formie wstawić do lodówki na kolejną godzinę. Piekarnik nastawić na 200⁰C. Ciasto wyjąć z lodówki i ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na nie papier do pieczenia, na który położyć kulki ceramiczne lub groch czy też fasolę w celu obciążenia ciasta. Tak piec kruche ciasto przez ok. 18 minut, następnie zdjąć obciążenie i podpiec kolejne 5 minut lub do momentu aż kruchy spód się zarumieni.
Krok 2
Kurczaka oczyścić i pokroić w małą kostkę. Obtoczyć go w łyżce oleju, słodkiej papryce, rozmarynie oraz chili. Odstawić na co najmniej 20 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać kurczaka. Przesmażyć go przez około 6 minut. Brokuła podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić i od razu polać zimną wodą. Osuszyć brokuły na sitku
Krok 3
W misce wymieszać śmietanę, jajka, ser starty na małych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz oraz sól (dałam płaską łyżeczkę). Na podpieczony kruchy spód wyłożyć osuszone brokuły, przesmażonego kurczaka (bez oleju, który został na patelni) i pomidory suszone pokrojone w paseczki. Na to wylać masę jajeczną. Tak przygotowaną tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 20 - 30 minut. Posypać prażoną dynią.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej