Tarta z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

Autor: Ania Koloczek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

270 gramów

130 gramów

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

7 sztuk

300 gramów

300 gramów

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko wyrobić przy pomocy malaksera lub ręcznie. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Po wyjęciu ciasta z lodówki, cienko je rozwałkować i przełożyć do formy, dokładnie wylepiając nim jej dno i boki. Ciasto w formie wstawić do lodówki na kolejną godzinę. Piekarnik nastawić na 200⁰C. Ciasto wyjąć z lodówki i ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na nie papier do pieczenia, na który położyć kulki ceramiczne lub groch czy też fasolę w celu obciążenia ciasta. Tak piec kruche ciasto przez ok. 18 minut, następnie zdjąć obciążenie i podpiec kolejne 5 minut lub do momentu aż kruchy spód się zarumieni.

Krok 2

Kurczaka oczyścić i pokroić w małą kostkę. Obtoczyć go w łyżce oleju, słodkiej papryce, rozmarynie oraz chili. Odstawić na co najmniej 20 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać kurczaka. Przesmażyć go przez około 6 minut. Brokuła podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić i od razu polać zimną wodą. Osuszyć brokuły na sitku

Krok 3

W misce wymieszać śmietanę, jajka, ser starty na małych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz oraz sól (dałam płaską łyżeczkę). Na podpieczony kruchy spód wyłożyć osuszone brokuły, przesmażonego kurczaka (bez oleju, który został na patelni) i pomidory suszone pokrojone w paseczki. Na to wylać masę jajeczną. Tak przygotowaną tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 20 - 30 minut. Posypać prażoną dynią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej